Ciljevi strategije za procesuiranje ratnih zločina u bih neće biti postignuti

Izvor: Cafe.ba, 09.Dec.2015, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ciljevi strategije za procesuiranje ratnih zločina u bih neće biti postignuti

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je danas pred Savjetom bezbjednosti UN da u BiH neće biti postignuti ciljevi zacrtani Strategijom za procesuiranje ratnih zločina, uz značajno odstupanje.

"Ohrabrujem Tužilaštvo BiH da usredsredi svoje napore na krivično gonjenje u najkompleksnijim predmetima i predmetima najvećeg prioriteta", rekao je Bramerc predstavljajući 24. Izvještaj Tužilaštva o napretku ostvarenom u Strategiji okončanja rada haškog tribunala >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << za period od 16. maja do 15. novembra.

Osvrnuvši se na Hrvatsku, tužilac Bramerc je istakao da, prosleđivanjem predmeta "kategorije dva" iz BiH hrvatskim vlastima, "hrvatsko pravosuđe sada ima važnu priliku da jasno pokaže da se proces pozivanja na odgovornost nastavlja na nezavisan i nepristrasan način", saopšteno je iz Haškog tužilaštva.

U osvrtu na predmete "kategorije dva", koji su proslijeđeni Tužilaštvu BiH, Bramerc je naglasio da je dobio uvjeravanja da će tužilačke odluke biti donesene u svim preostalim predmetima do kraja ove godine. "Zadovoljstvo mi je što mogu da izvjestim da je ovo obećanje u velikoj mjeri ispunjeno", rekao je Bramerc.

On je istakao da Haško tužilaštvo očekuje izvršenje prvostepenih presuda u predmetima protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i lidera SRS-a Vojislava Šešelja, dok je u predmetu protiv generala Ratka Mladića "usredsređeno na odgovaranje na dokaze koje izvodi odbrana u najkraćim vremenskim rokovima potrebnim za ispunjenje svojih obaveza".

"Suđenja Karadžiću i Mladiću možda najbolje odslikavaju razlog zbog kojeg je ovaj Međunarodni sud osnovan, kao i brojne izazove koje smo morali prevazići kako bismo ispunili svoj mandat. Zbog toga će njihovo uspješno okončanje biti nepogrešiv pokazatelj privrženosti međunarodnom miru, bezbjednosti i pravdi koju su pokazali ovaj Savjet, UN i države članice", poručio je Bramerc.

On je ukazao da je u predmetu "Goran Hadžić" Tužilaštvo nastavilo da radi na svim "razumnim opcijama" koje bi dovele do okončanja tog suđenja.

Bramerc je obavijestio Savjet bezbjednosti UN da su izricanje presude po žalbi u predmetu "Stanišić i Simatović" i pretres po žalbi u predmetu "Stanišić i Župljanin" zakazani za narednu sedmicu, te da Tužilaštvo očekuje nalog o rasporedu za pretres po žalbi u predmetu Prlić i drugi.

U odnosu na krivična gonjenja za ratne zločine na nacionalnom nivou u širem smislu, tužilac Bramerc je napomenuo da se i dalje ostvaruje napredak u krivičnom gonjenju za ratne zločine na nacionalnom nivou "iako je on neravnomjeran i krhak".

Kada je riječ o Srbiji, Bramerc je rekao da iako se u Srbiji nastavlja postizanje značajnih rezultata "proces pozivanja na odgovornost se nalazi na ključnom raskršću".

"Činjenica da su prošle sedmice visoko rangirani ministri Vlade Srbije pratili na putu u Srbiju osuđenog ratnog zločinca, generala Vladimira Lazarevića, i organizovali mu doček nakon što je pušten na slobodu, šalje potpuno pogrešnu poruku", rekao je Bramerc.

Tužilac je obavijestio Savjet bezbjednosti da je Tužilaštvo nedavno završilo razmatranje svog rada tokom protekle dvije decenije na krivičnom gonjenju za seksualno nasilje počinjeno u sukobima i najavio da će rezultati tog istraživanja biti objavljeni u aprilu naredne godine.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.