Značaj upravljanja prirodnim resursima

Izvor: MC Bor, 25.Maj.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značaj upravljanja prirodnim resursima

Bor, 25. maj
Međunarodni simpozijum u Gamzigradskoj banji
Autori: Ž. Petrović, B Filipović

Dvodnevni, drugi po redu, Međunarodni simpozijum o upravljanju prirodnim resursima počeo je 24.maja u Gamzigradskoj banji i u njegovom radu, na poziv zaječarskog Fakulteta za menadžment, učestvuje oko 200 autora iz Srbije i šest autora  iz inostranstva.U više od 50 referata, objavljenih u zbornicima >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << na  srpskom i engleskom jeziku, zanimljivo su obrađeni neki od najznačajnijih resursa Timočke krajine i Srbije.
Strani naučnici i istraživači, među kojima su bili i Radomir Mihajlović iz Amerike i Bugari Vencislav Ivanov i Ljuben Totev istakli su da je pristup ovoj temi, koju u Srbiji upravo potencira zaječarski fakultet, na svetskom nivou i da će doprineti lakšem prodoru Srbije u svet, posebno u Evropsku uniju, pred čijim vratima se naša zemlja nalazi.
Prvog dana simpozijuma - na kome su učesnike pozdravili i dr Nedeljko Magdalinović, dekan fakulteta za menadžment i dr Rodoljub Jovanović, predsednik Organizacionog odbora -  posebno je zanimljivo bilo izlaganje dr Radomira Mihajlovića, Boranina, koji je govorio o američkom iskustvu u menadžmentu. On je ukazao na kompleksnost sistema menadžmenta koji, samo tako primenjen, daje maksimalne efekte u privređivanju. Postoje i jasno definisani modeli pomoću kojih je moguće precizno izračunati vrednost, prirodnih, ljudskih, pozitivnih i negativnih resursa. Tih modela i zakonistosti prevashodno se mora držati državno zakonodavstvo, kako bi država resurse koristila racionalno, maksimalno štiteći prirodu i zdravlje ljudi.
Ukazano je posebno na značaj regionalne saradnje u upravljanju prirodnim resursima. Upravo jedan takav projekat, kako je skup obavestio Zoran Jovanović, za oblasti infrastrukture, poljoprivrede, turizma i životne sredine za severni deo Balkana zajedno pripremaju naši i bugarski stručnjaci. Osnovni motiv je da se dobrim upravljanjem izbegnu štete i poveća efikasnost. Tome će doprineti i baza znanja koju je sačinilo 60 poznatih stručnjaka na osnovu 200 relevantnih dokumenata.
Veliko interesovanje izazvalo je i izlaganje dr Branislava Mihajlovića koji je govorio o položaju srpskog kompleksa proizvodnje bakra na svetskom tržištu i, posebno, o strategiji upravljanja ovim resursom do 2030.godine. O sekundarnim sirovinama bakra i o tome kako se efikasno mogu koristiti govorio je ispred ekipe autora Miroslav Sokić sa beogradskog Instituta za nuklearne i druge mineralne sirovine. Zanimljiva su bila i izlaganja o energetskoj efikasnosti, o efikasnom upravljanju otpadom, o energetskim sistemima budućnosti, primeni geotermičke energije, korišćenju hidropotencijala u malim elektranama i o ekonomičnoj proizvodnji obojenih metala. O ovim temama referisali su Ivan Đorđević, Biljana Ilić, Ana Marija Đurić, Dalibor Miletić, Violeta Jovanović i Branislav Marković.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.