Izvor: MC Bor, 14.Okt.2019, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelena gradnja

Bor, Paraćin, Beograd, 12.10.2019.
Okrugli sto “Zelena gradnja kao šansa za dekarbonizaciju sektora građevine”
U sklopu svojih  strateških  napora da značaj problema  klimatskih promena što više približi javnosti  UNEKOOP je  u partnerstvu sa Mrežom za ruralni  razvoj Srbije, Fakultetom za primenjenu ekologiju „FUTURA“ i Udruženjem cementne industrije Srbije (CIS)  organizovao   okrugli >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << sto “Zelena gradnja kao šansa za dekarbonizaciju sektora građevine”  u Paraćinu. 10.12.2019. godine
Neposredni povod za izbor ove teme leži u činjenicama da je sektor zgradarstva u EU  „odgovoran“ za potrošnju 40% energije i 36% emisije CO2.Pored toga proizvodnja cementa sa emisijom od preko 7% zauzima treće mesto emitera CO2.
Situacija u Srbiji je još drastičnija jer preko 300.000 objekata u Srbiji nema nikakvu izolaciju, što ih svrstava u energetski neefikasne objekete sa potrošnjom od oko 200 kWh po metru kvadratnom dok je Evropski prosek 70 kWh po metru kvadratnom.
Predstavnicima civilnog sektora, privrede, JLS i fakulteta  predstavljen je strateški okvir  primeri dobre prakse u oblasti dekarbonizacije sektora građevine na globalnom i lokalnom nivou.
Prvi panelista, prof.dr Vladica Simić sa Fakulteta “FUTURA” prezentovao je Direktive EU i strategije u oblasti smanjenja emisija CO2 u procesu izgradnje i eksploatacije građevinskih objekata, sa posebnim osvrtom na stanje i izazove koje stoje pred Srbijom.
Direktorka Poslovnog udruženja cementne industrije Srbije Dejana Milinković prisutne je upoznala sa aktivnostima koje cementna industrija sprovodi na smanjenju karbonskog otiska cementne  industrije kroz smanjenje  udela klinkera u portland cementu, povećanje energetske efikasnosti i korišćenje alternativnih goriva, “deponovanju CO2” i podsticanju inovacija.
Povećanju energetske efikasnosti i korišćenja oobnovljivih izvora energije u funkciji smanjenja emisija CO2 Bila je tema Jove Nesovića  iz UG “Novi put” Iz Kraljeva.
Vladimir Janković iz UNEKOOP-a  govorio je o inovativnom pristupu korišćenja biobetona na bazi miskantusa i industrijske konoplje u cilju ublažavanja negativnog uticaja  na životnu sredinu i klimu.On je istakao da korišćenje biomase u građevini stvara osnov za uspostavljanje novih lanaca vrednosti  kroz  razvoj zelene ekonomije i  stvaranja zelenih radnih mesta.Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dodelom Zelenog inovaciong fonda podržala je aktivnosti na razvoju ovih materijala.
Okrugli sto je bio izuzetno dobro posećen  podržan  od strane Ministarstva za  zaštitu životne  sredine  u okviru projekta „KARAVAN ZELENE EKONOMIJE““ i projekta podržanog od EU „NAGE- „Networking and Advocacy gor Green economy“
Aktivnosti na projektu podržane su od strane „CRH“Srbija u okviru programa „Partnerstvo za budućnost“,Evropske unije kroz projekat „Networking and Advocacy gor Green economy“ i Ministarstva zaštite životne sredine

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.