ZIĐIN OBELEŽAVA 120 GODINA RUDARSTVA U BORU

Izvor: TimockeVesti.net, 05.Avg.2022, 15:08

ZIĐIN OBELEŽAVA 120 GODINA RUDARSTVA U BORU

Bor, 5. avgust – Prvo geološko istraživanje u potrazi za rudom bakra u Boru sprovedeno je još 1897. godine i pokrivalo je oblast „Tilva roš“, neobično crveno brdo iznad Bor-sela. Ovaj poduhvat finansirao je imućni industrijalac Đorđe Vajfert, tada veoma zainteresovan za investiranje u razvoj srpskog rudarstva. Istraživanje je sa naučne strane ispratio mladi rudarski stručnjak Feliks Hofman, a tehnički sproveo Franja >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Šistek, Vajfertov čovek od poverenja. Bila je to trojka najzaslužnijih ljudi za početak rudarenja u istočnoj Srbiji. Franja Šistek bio je prvi direktor Borskih rudnika, a smatra se i da je upravo on 1902. godine otkrio Borski rudnik.
Snežana Jovanović – Foto: I. Mitrović/Serbia Zijin Copper Prošlo je od tada tačno 120 godina, pa u svetlu tog jubileja kompanije Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning ove godine proslavljaju Dan rudara Srbije. U Boru se 6. avgust tradicionalno obeležava i u znak sećanja na prvog direktora Borskog rudnika, inženjera Franju Šisteka, čije ime nosi najprestižnije priznanje za doprinos razvoju nekada RTB-a Bor, a danas Srbija Ziđin Koper.
Slaviša Lalić – Foto: I. Mitrović/Serbia Zijin Copper Nagrada „Inženjer Šistek“, kao najveće priznanje koje Borska industrija bakra dodeljuje najzaslužnijim pojedincima i institucijama za istaknute zasluge i doprinos razvoju kompanije, ustanovljena je daleke 1968. godine. Nova kompanija – Srbija Ziđin Koper, sa zadovoljstvom je nastavila lepu tradiciju dugu više od pola veka, pa se ove godine plejadi od 380 „Šistekovca“ pridružuju još njih devetoro.
Darko Milićević – Foto: I. Mitrović/Serbia Zijin Copper Na svečanosti, koja će povodom Dana rudara Srbije sutra biti održana u hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru, Šistekova nagrada za 2022. godinu će na predlog Matičnog ogranka biti dodeljena zamenici finansijskog direktora Srbija Ziđin Koper Snežani Jovanović. Rudnici bakra Bor ove godine imaju dvojicu „Šistekovaca“ – Darka Milićevića, rukovodioca kriveljske flotacije i Slavišu Lalića, zamenika rukovodioca elektromašinskog održavanja Servisnog okna rudnika „Jama“. U ime Topionice i rafinacije Šistekovu nagradu dobiće pomoćnik rukovodioca za proizvodnju u TIR-u Ivan Najdenov, a zamenik rukovodioca elektromašinskog održavanja pogona za pripremu mineralnih sirovina u Majdanpeku Rodoljub Rajković najprestižnije kompanijsko priznanje odneće u Rudnik bakra Majdanpek. Obraz najmlađeg kompanijskog ogranka, ogranka elektromašinskog održavanja osvetlaće rukovodilac grupe za elektromašinsku montažu u EMO Goran Novaković, koji je ujedno i najmlađi dobitnik ovog priznanja.
Ivan Najdenov – Foto: I. Mitrović/Serbia Zijin Copper Nagradu „Inženjer Šistek“ će na Dan rudara dobiti i tri radnika kompanije Srbija Ziđin Majning, a oni su: mašinski inženjer Nebojša Stanišić, pomoćnik rudara u podzemnoj eksploataciji Nikola Rankić i geolog Bojan Novaković.
Goran Novaković – Foto: I. Mitrović/Serbia Zijin Copper Popodnevni i večernji deo šestoavgustovskog programa, koji zajedno pripremaju Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning, namenjen je građanima Bora i susednih gradova. Njima Grad Bor i dve kineske kompanije poklanjaju fudbalski spektakl i koncert. Najpre će na gradskom stadionu u prijateljskoj utakmici snage odmeriti srpski šampion u fudbalu „Crvena zvezda“ i FK „Bor 1919“, a potom će u večernjim satima, na stadionu hotela „Jezero“, biti organizovan koncert “Zvezda Granda“. Pod otvorenim nebom nastupiće Aleksandra Prijović i Stefan Petrušić, a muzički program biće upotpunjen nastupom di-džeja i vatrometom. Od Bora do Borskog jezera organizovan je i besplatan autobuski prevoz na svakih pola sata, počev od 16 do 3 sata posle ponoći.
Rodoljub Rajković – Foto: I. Mitrović/Serbia Zijin Copper Autor: G. Tončev Vasilić
 
Članak ZIĐIN OBELEŽAVA 120 GODINA RUDARSTVA U BORU se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Povezane vesti

Ziđin obeležava 120 godina rudarstva u Boru

Izvor: Kolektiv.co.rs, 05.Avg.2022

Šesti avgust u znaku inženjera Šisteka U Boru se 6. avgust tradicionalno obeležava u znak sećanja na prvog direktora Borskog rudnika, inženjera Franju Šisteka, čije ime nosi najprestižnije priznanje za doprinos razvoju nekada RTB-a Bor, a danas Srbija Ziđin Koper. – Nagradu „Inženjer Šistek“...

Nastavak na Kolektiv.co.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.