ZAŠTO JE TV BOR NAJ, NAJBOLJA…

Izvor: MC Bor, 09.Apr.2012, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAŠTO JE TV BOR NAJ, NAJBOLJA…

Bor, 9 .april
Da se ne poveruje: zvaničnik OEBS-a izjavio da je borska TV među dve najbolje regionalne televizije
Autor: Aleksandar A. Aleksić          
Ambasador OEBS-a  u našoj zemlji Dimitros Kipreos (beše li to Organizacija o evropskoj bezbednosti i saradnji) posetio je borsku TV i izjavio, kako piše na sajtu RTV Bor, da je ta regionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << TV, zajedno sa srodnom firmom iz Novog Pazara, najbolja regionalna televizija u Srbiji. Ocenio gospodin Kipreos kao gost, prošetao po gradu bakra, i otišao u svoju Evropu, posebno ostavljajući hvalospev o našoj TV koja ima prostora za informacije na vlaškom, a uskoro će, vele, u program uvesti i romski. I zato je najbolja borska TV, uz nju i Novopazarska. Nije rečeno šta je to još tako kreativno i profesionalno urađeno pa da se zaista podičimo pred celim svetom. Dosta nam je profitabilnog bakra, fontana, zoo-vrtova, skverova, hajdemo malo i na druga polja delatnosti, bar sad u jeku izborne kampanje. Jer, sad je potrebnije nego ikad (!) da se hvalimo i čestitamo na (ne)uspesima. Bor i Novi Pazar, ruku pod ruku, i to, kad niko nije ni sanjao da će se dostići i te visine, u čvrstom televizijskom, meltene pobedničkom zagrljaju. Valjda je još neko, a jeste, dobio regionalnu frekvenciju, i, logično, zašto ne pridodaše koga su sve to „pobedili“, po čoveku iz OEBS-a.
Viša je pitanja vezano za ovu izjavu ukoliko je ona tačna, a zašto ne bi bila? Zar nam je potrebno da se bilo ko, pa makar i iz OEBS-a , pojavi i ishvali kako smo dobri i fini, kako ekranizovano uvažavamo sunarodnike i susede, prijatelje i pobratime, rođake i kolege. Nije li taj slatkasti hvalospev  baš sad tempiran, i šta njih košta da nas hvale u oblasti koja decenijama nije zaokupljala pažnju javnosti, pa i televizijskog auditorijuma. Da li, možda, i na taj način žele da nas još više zavade i zametnu, ne daj Bože, kakvu li kavgu?  Zašto svrstavati Bor i Novi Pazar u isti stroj, strpati tek tako dva po mogo čemu različita dela Srbije u isti koš kada je gotovo sve drugačije, od mentaliteta do uređivačke politike informativnih glasila. A ako hoćemo za pravo, to malo emisije na vlaškom i nije nešto što vlaške stranke i Nacionalni savet Vlaha hoće i što im je potrebno. Sve je to ishitreno, urađeno na brzinu, za dnevne političke potrebe, daleko od novinarske profesije i društvene neoophodnosti. Taj posao se radi daleko ozbiljnije i marljivije.
Začudo, evropejski ambasador nije se pitao koju stranku treba da pohvali u TV Bor, jer G-17 je u autu, DS se ne izjašnjava? Ko stoji iza te kuće na staklenim uređivačkim nogama? Setite se pre dve i po godine vanrednih izbora kad drug Spaskovski i njegovi puleni nisu silazili sa ekrana u izbornoj kampanji. Ukoliko je glasnogovrnik OEBS-a uspeo da podrži neku političku orijentaciju pred nove izbore,  loše je to učinio, mada ONI imaju pravo da se mešaju u sve i svašta. Šta vredi? Niko im nije poverovao da je ova TV ni regionalna, ni najbolja, ni profesionalna, ni da je uticajna. Štaviše, ONA je bez glavnog urednika, i, doista, kako je onda moguće da kao takva slovi za naj... Smešno: tako nešto ni kod njih u OBES-u nema, niti će ikada da bude. Još manje recimo u jednoj Nemačkoj koja se najviše izborila za slobodu medija.
Baš svašta će ovih dana da se čuje i – vidi. A da je taj demokratski diplomata iz OEBS-a želeo da bude onaj pravi, tačan i realan kako bi i dolikovalo, onda je morao reći da  opštine ne mogu da osnivaju javna preduzeća u oblasti informisanja. Tu regionalnu video-firmu uspešno, i svim bićem, finansira samo jedna loklana samouprava, borska. Tu nema regiona, ostale timočke opštine su poslušale glas demokratskih načela i otarasile se svojih TV i krenule ka privatnim preduzećima kako je i zakonski propisano.U Evropi lokalna samouprava ne može da osnuje svoju TV, ovde, eto, može i to uz izvrdavanje zakona i pohvale. Ovde je sve po starom, tako da je i izjava OEBS stručnjaka ili političara toliko staromodna da će je jedino objaviti oni koji su i pohvaljeni. Mi, vidite, nismo skupili snage nikog da ishvalimo, pa ni OEBS. Imaju oni svoje ulizice i strahopoštovatelje. Do Đurđevdana, apsolutno sigurno.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.