Vučić sa predstavnicima kompanija Ziđin i Nevsun

Izvor: RTS, 28.Sep.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa predstavnicima kompanija "Ziđin" i "Nevsun"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Nišu sa predstavnicima kompanija "Ziđin" i "Nevsun". Ambasador Li Mnačang poručio da Kina visoko ceni podršku Srbije inicijativi "Jedan pojas jedan put".
Kompanija "Ziđin" izabrana je za strateškog partnera za RTB Bor, dok "Nevsun" sprovodi geološka istraživanja u okviru projekta Timok kod Bora.

Kompanija "Ziđin" uložiće ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 1,46 milijardi dolara u RTB Bor, a ima obavezu investiranja 350 miliona dolara za dokapitalizaciju dok će joj pripasti 63 odsto vlasništva u Boru.
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić očekuje da će sastanak u Nišu predsednika Vučića sa predstavnicima "Ziđina" i "Nevsuna", dati dodatni impuls da se strateško partnerstvo za Bor i istraživanja u projektu Timok razvijaju ubrzano i u interesu Srbije. 
Antić je za Tanjug rekao da je danas, pre svega, ideja da predstavnici kompanija "Ziđin" i "Nevsun" informišu predsednika o planovima, aktivnostima i investicijama.
"Potpuno smo promenili sliku RTB Bor i on je sada jedan od oslonaca svih naših budućih planova, a do pre nekoliko godina je bio problem koji smo morali da rešavamo iz budžeta", rekao je Antić. 
Prethodno je ambasador Kine u Srbiji Li Mančang rekao za Tanjug da će tokom prijateljskog razgovra rukovodstvo "Ziđina" predstaviti srpskom predsedniku detaljniji plan o ulaganju u RTB Bor. 

"Pre deset dana predsednik kompanije Ziđin je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Kini. Sada je predsednik kompanije došsao u Srbiju i Bor da još jednom, na licu mesta, vidi kako će ići dalje, da napravi detaljniji plan, pa će, verovatno, o tom planu obavestiti predsednika Vučića, kako bi dobio njegovu snažnu podršku", rekao je Li. 
Istakao je da je rukovodstvo Srbije, pre pet godina, odmah prihvatilo i podržalo inicijativu "Jedan pojas jedan put”, koju je pokrenuo kienski predsednik Si Đinping.
Dodaje da je u okviru te inicijative dve zemlje i vlade, kao i mnogo kompanija zajedno rade i traže nove projekte, koji su u interesu Srbije i Kine. 
"Visoko cenimo i zahvaljujemo Vladi Srbije i predsedniku Vučiću što podržavaju i sarađuju sa Kinom u okviru te inicijative", rekao je Li.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.