Vučić: Za RTB Bor zainteresovani Rusi i Kinezi

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Sep.2017, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Za RTB Bor zainteresovani Rusi i Kinezi

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor zainteresovane ruske i kineske kompanije, ali da ne mora hitno da se proda taj kombinat koji ostvaruje dobre poslovne rezultate zahvaljujući visokoj ceni bakra na svetskom tržištu.

"Sa Kinezima razgovaramo svakog dana. Radimo i na dovodjenju drugih investitora, pre svega u Zrenjanin, što bi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bila najveća investicija u Srbiji", rekao je Vučić novinarima prilikom obilaska površinskog kopa Rudnikа bаkrа "Južni revir" u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

On je rekao da se sada isplati proizvoditi bakar i imati rudnike bakra, jer je njegova cena 6.750 dolara po toni, a pre tri-četiri godine je 4.600 dolara i dodao da RTB Bor ne bi mogao da plaća struju, ni poreze, ni bilo koje druge obaveze da nije povoljna cena bakra.

"Moramo da se spremimo za trenutak kada cena bakra neće biti tako dobra, odnosno neuporedivo niža nego sada. Zato mi jesmo za suštinsku transformaciju i povećanje proizvodnje. Država će sigurno pomagati, ali novac mora da bude pametno utrošen", kazao je on dodavši da je RTB Bor najvažnija kompanija istočne Srbije i da su u planu u ulaganja u rudnik "Cerovo".

On je naveo da je spor s gračkom kompanijom Mitilineos, koja je tužila državu Srbiju zbog duga RTB-a, mogao da bude rešen poravnanjem, ali da to nije uradjeno zbog procene da bi takav potez naišao na osudu javnosti.

"Mi smo za taj problem znali od početka. Mogli smo da se dogovorimo i isplatimo 35 miliona evra, umesto 40 miliona koliko sada država Srbija treba da plati Mitilineosu, ali bi se našli oni koji bi rekli zašto nije uradjeno poravnanje na iznos od 30 miliona evra", kazao je Vučić.

Dodao je da je napravljeno "mnogo gluposti" u vreme kad je nastao dug RTB-a prema Mitilineusu.

Vučić je rekao da Srbija trenutno nema velikih problema u ekonomiji.

Dodao je da očekuje da prosečna plata u Srbiji poraste sa sadašnjih 405 na 450 evra, ali da, iako to nije dovoljno, "ipak je više nego 350 evra koliko je bilo pre tri godine".

Najavio je značajno povećanje plata u javnom sektoru, do 10 odsto, kao i penzija, što se može očekivati pre kraja ove godine.

"Stvari u ovom trenutku idu dobro. I ove godine rast BDP-a će biti dva ili 2,5 odsto, a dogodine oko četiri. Imamo ubedljivo nabolje parametre, od nivoa nezaposlenosti, spoljnotrgovinskog deficita, pokrivenosti uvoza izvozom. Potrošnja će biti povećana kao treći stub na kome se zasniva rast u narednim godinama, onoga momenta kada se povećaju plate i penzije, a biće povečana i minimalna cena rada", kazao je Vučić.

On je rekao da je za takvu situaciju najzaslužniji gradjani Srbije koji su verovali "da težak rad i strpljenje donosi rezultat".

"Na današnji dan javni dug nam je 64,4 odsto BDP-a, a kada sam postao premijer bio je 76 odsto i računamo da uskoro možemo da se približimo nivou Mastrihta", rekao je on.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.