Vrednost premašila milijardu dolara

Izvor: Danas, 11.Feb.2015, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrednost premašila milijardu dolara

Bor - U Rudarsko-topioničarskom basenu Bor u minulih pet godina otkopano je 70,6 miliona tona rude, čijom je preradom dobijeno 155.000 tona bakra, četiri i po tone zlata i 24 tone srebra. Uzimajući u obzir prosečnu cenu „crvenog metala“ na Londonskoj berzi u periodu od 2010. do 2014. godine, a u pitanju je 7.704 dolara za tonu, pritom ne računajući proizvedeno zlato i srebro, vrednost proizvedenog bakra u borskom basenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << iznosi fantastičnih 1,19 milijardi dolara. A ako na ovu cifru dodamo i zlato i srebro, vrednost petogodišnje basenske produkcije penje se iznad milijardu i po dolara.

Za ilustraciju proteklih pet godina u borskom kombinatu bakra još malo brojki. Za već pominjanih 70,6 miliona tona rude bakra rudari u basenskim kopovima su od 2010. do danas ostvarili 205,5 miliona tona iskopina. Razliku od nepunih 135 miliona tona čini raskrivka sa površinskih kopova u Boru i Majdanpeku. U rudniku „Veliki Krivelj“ je za pet godina otkopano 46,4 miliona tona rude i uklonjeno 75 miliona tona raskrivke. Dnevno se u ovom rudniku otkopa 30.000 tona rude i ukloni 40 do 60 hiljada tona raskrivke, a najveći deo jalovine, preko 80 odsto, prevozi se transportnim sistemom do starog borskog površinskog kopa gde se odlaže. U poslednjih pet godina u Rudniku bakra Majdanpek otkopano je 17,2 miliona tona rude i uklonjeno 48,2 miliona tona jalovine. Istovremeno je u starim postrojenjima Topionice i rafinacije RTB Bor prerađeno nešto više od milion tona koncentrata dobijenog isključivo iz sopstvenih sirovina.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.