Vlada raskinula ugovor sa Atekom

Izvor: B92, 10.Apr.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada raskinula ugovor sa Atekom

Beograd -- Vlada Srbije na današnjoj sednici jednoglasno je odlučila da raskine ugovor o prodaji Rudarsko-topioničarskog basena Bor austrijskom Ateku.

Vlada počinje pregovore sa SMR-om

Odluka je doneta jer Atek nije ispunio ugovorene obaveze o isplati cene ni u dodatnom roku, a u skladu sa pravilima tenderske privatizacije, pregovori o prodaji RTB Bora treba da počnu sa drugoplasiranim ponuđačem, ruskom kompanijom SMR.

Vlada je time prihvatila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preporuku Odbora za restrukturiranje i privatizaciju RTB Bora, koji je juče je jednoglasno odlučio da vladi preporuči da raskine ugovor sa tom austrijskom kompanijom, koja je tražila produženje roka za uplatu celokupne sume od 466 miliona dolara.

Atek je u međuvremenu saopštio da je obezbedio 220 miliona dolara da uplati odmah, kao i garanciju austrijske vlade da će preostalih 86 miliona uplatiti do 7. maja.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je Odbor juče imao usmenu informaciju Ateka o tome da austrijska vlada preiuzima garanciju za njih, ali i da je pored toga doneta odluka da se vladi preporuči raskid ugovora. On je kazao da je to urađeno jer nije bilo poverenja u Atek, koji, kako je naveo, nudi samo obećanja.

„Nama nisu potrebna saopštenja koja stižu od Ateka, nego uplata cene. Pošto nema uplate, samo ima reči, to nisu dela. Nema drugog izbora nego po zakonu preći na pregovore sa drugorangiranim. Drugorangirani je ponudio nižu cenu ali daleko veće investicije", objasnio je ministar ekonomije.

Atek je do sada isplatio deo cene u iznosu od 150 miliona dolara i taj novac će mu biti vraćen, kaže Dinkić i dodaje da su propisi dozvoljavali da se Ateku produži rok za isplatu ugovorene cene, ali da je na njegov predlog doneta odluka o raskidu ugovora jer nisu bila osigurana uveravanja te kompanije da će isplatiti preostali deo cene, kao i ispuniti investicioni plan.

Rok za sklapanje ugovora o prodaji RTB-a sa drugorangiranim ponuđačem bio bi 30 dana od započinjanja pregovara, a može da se produži na još mesec dana. "Ako pregovori sa SMR-om ne budu uspešni ostaje mogućnost trećeg tendera za RTB", dodao je Dinkić. SMR je za RTB Bor ponudio cenu od 370 miliona dolara i investicioni program od 414 miliona dolara.

Atek čeka zvaničnu potvrdu

Vlasnik austrijskog koncerna Atek Mirko Kovač kaže za B92 da je siguran da će Vlada Srbije posle izbora organizovati novi tender za RTB Bor.

"Razočaran sam time što je Vlada odbila našu ponudu jer smo sada zatvorili finansijsku konstrukciju i možemo da platimo punu cenu od 466 miliona dolara. Ipak sigurni smo da će nakon parlamentarnih izbora, biti organizovan novi tener za RTB Bor. Sada mogu da kažem da mi ne odustajemo ni od investiranja u Srbiju, niti od privatizacije RTB Bora ", rekao je Kovač.

Komentarišući izjavu ministra ekonomije Mlađana Dinkića da je od Ateka dobio samo obećanja, ali ne i novac, Mirko Kovač kaže da Atek nije uplatio novac bez zvaničnog odobrenja Vlade zato što bi, po proceni austrijskih advokata, automatski bio u obavezi da grčkoj kompaniji Mitilineosu uplati 65 miliona dolara na osnovu sudske presude.

"Sa takvom legalnom pretnjom, pored problema koji smo imali sa Dojče bankom, proces uplate novca za RTB Bor nam uopšte nije bio olakšan", kaže Kovač.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.