Izvor: Politika, 08.Jan.2015, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više bakra bez dima

Nova topionica sa savremenom tehnologijom udvostručiće proizvodnju bakra, plemenitih metala i sumporne kiseline: Prvi put posle sto godina Borani će udisati čist vazduh

Bor – Nova borska topionica bakra sagrađena je kao državni projekat, od značaja za industrijski razvoj Bora i Srbije.Izgrađena je za tri i po godine uz državnu garanciju za kredit kanadske izvozne banke i kredite naših fondova, po projektu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kanadskog „Lavalina” i tehnologijom finskog „Ototeka”, ukupnimulogom od 250 miliona evra.Na svečanosti u Boru povodom završetka nove topionice(80.000 tona bakra godišnje) i nove fabrike sumporne kiseline(400.000 tona)rečeno je da su Borani prvi put, izgradnjom ova dva postrojenja, posle više od sto godina, dobili potpuno čisto nebo(biće tako od marta ove godine) i dvostruko veću proizvodnju bakra, plemenitih metala i sumporne kiseline.

Reč je upravo o novoj tehnologiji autogenog topljenja(bez upotrebe uglja) koja će povećati iskorišćenost bakra iz rude sa 93,5 na 98,5 odsto, a iz neba nad Borom konačno će nestati i otrovni sumpor-dioksid. Do sada je, decenijama, ovog i drugih otrova bilo 30 do 50 odsto, a od ove godine biće ih tek 1,5 procenata.Boljim korišćenjem bakra iz rude dobiće se toliko novca da će njime moći da se otplaćuju svi godišnji anuiteti za uzete kredite za izgradnju topionice i fabrike sumporne kiseline.

Pre nekoliko dana, uoči novogodišnjih praznika, direktor borske kompanije Blagoje Spaskovski podsetio je novinare kako je gradilište posebno bujalo od maja do decembra minule godine.Rekao je da je 1.maja bilo završeno tek 53 odsto topionice i 36 procenata fabrike sumporne kiseline.A onda su projektanti, isporučioci opreme i naši neimari(ukupno 25 preduzeća koje je predvodio beogradski „Energoprojekt”, uz nadzor beogradskog Građevinskog fakulteta) krenuli u veliku ofanzivu. U dve smene, često i u tri, radilo je između 700 i 800 neimara kako bi sve završili pre nego što krene zimski kijamet, i pre mnogobrojnih januarskih praznika.

–Naučili smo dosta od stranaca i podsetili se na naše posleratno udarništvo u Boru – sa ushićenjem govori direktor Spaskovski. – Mnogi su se sada ovde baš dokazali, a mene je posebno obradovalo da vidim kako je stasala nova generacija menadžera u nekada moćnom „Energoprojektu”.Sigurno će im se,posle Bora, otvoriti i novi poslovi u zemlji i svetu.I mnogima koji su bili njihovi podizvođači, posebno našim borskim stručnjacima.

Borski graditelji i menadžeri ostvarili su i mnoge uštede i znatno pojevtinili investiciju projekta.Da nije bilo tih ušteda, izgradnja bi trajala i znatno duže, a ulog od 250 miliona evra bio bi znatno uvećan.

– Odustali smo od gradnje nove fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i tako uštedeli 43,5 miliona evra – navodi Spaskovski.–Procenili smo da je sasvim dovoljno da rekonstruišemo staru fabriku i u to smo uložili samo milion i po evra. Revitalizovali smo, štedeći, i još neka dobro očuvana postrojenja iz stare topionice kao što su flotacija šljake, konvertori, topionički tornjevi, trafostanicaa pojeftinjenju proizvodnje doprineće i novosagrađena energana koja će, iz viška pare iz postrojenja, obezbediti 30 odsto električne energije novoj topionici.

Dok govori o uštedama, Spaskovski podseća i da je stara topionica radila sve vreme dok je trajala izgradnja nove.Tako je, istovremeno, bilo dobrih plata za 5.000 zaposlenih u borskoj kompaniji i dažbina za državne fondove, a prodajom metala iz porušene stare fabrike sumporne kiseline, i još nekih postrojenja, obezbeđen je novac za funkcionisanje mašina na novom gradilištu.

Borani se posebno raduju obećanom potpuno čistom vazduhu u njihovom rudarskom gradu.Novinarima je rečeno da će ga biti već u prvoj polovini ove godine.Do tada će do temelja biti porušena stara topionica.U fabričkom krugu nove do tada će procvetati špaliri već zasađenog voća.Biće i breza, i travnjaka i cveća.

Novinarima je nagovešten i festival cveća u Boru. Najkasnije u maju na njemuće se okupiti cvećari iz cele Srbije i nekih okolnih zemalja.Terase borskih višespratnica Borski kombinat bakra ulepšaće sa oko 20.000 cvetnih žardinijera.

---------------------------------------------------

Više domaće rude

Nova topionica donosićeRTB Boru dvostruko veći profit tek za godinu i po dana, kada svi rudokopi u Boru i Majdanpeku budu ostvarili „skraćeni” plan uvećane proizvodnje rude. Tek tada će prestati potreba za uvoznim koncentratom pa će se i profit topionice sa prvobitnih 12, sa samo domaćom rudom, uvećati na 24 miliona evra.

Premijeru Vučiću obećana je ubrzana obnova rudokopa i predočeno mu je da rude ima dovoljno i za narednih sto godina. Samo je potrebno što pre uvećati investicije u rudarstvo, uz pomoć i države i inostranih partnera.

---------------------------------------------------

Nevreme zaustavilo Majdanpek

Plan proizvodnje bakra u 2014. najverovatnije nije ispunjen zbog vremenskih nepogoda, posebno u maju i decembru minule godine, koje su najviše pogodile Majdanpek.Direktor Spaskovski kaže da proizvodnja u Majdanpeku, posle nevremena u decembru, još nije stabilizovana i da se može očekivati „manjak” u godišnjem planu Kombinata od oko 4.000 tona bakra, što vredi oko 21 milion dolara.

Stojan Todorović

objavljeno: 08.01.2015.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.