VNS: REAKCIJA NA POKUŠAJ DISKREDITACIJE POLITIČKIH AKTIVINOSTI PRIPADNIKA RUMUNSKE/VLAŠKE MANJINE PREKO DRUŠTVENIH MREŽA

Izvor: TimockeVesti.net, 30.Maj.2023, 15:37

VNS: REAKCIJA NA POKUŠAJ DISKREDITACIJE POLITIČKIH AKTIVINOSTI PRIPADNIKA RUMUNSKE/VLAŠKE MANJINE PREKO DRUŠTVENIH MREŽA

Informaciju Vlaške narodne stranke sa današnje konferencije za medije objavljujemo u celini
Bor, 30. maj – Vlaška narodna stranka ukazuje ovim dopisom na nedopustiv pokušaj diskreditacije društvenih aktivnosti građana rumunske/vlaške manjine u Srbiji na osnovu njihove etničke pripadnosti. Predmet reakcije je objava na društvenim mrežama od strane poznate spske estradne umetnice a u vezi političarke rumunske nacionalnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << /> Najpre, ovde treba jasno razdvojiti etničko od građanskog, koje su ovom objavom neosnovano stavljene u istu ravan.
Srbija je građanska a ne monoetnička država, time pripadnici nacionalnih manjina imaju ista prava učešća u političkom životu zemlje kao i većinskog srpskog naroda. Stoga je za svaku osudu stav da pripadnici rumunske/vlaške manjine ne treba da se bave važnim državnim pitanjima od zajedničkog značaja.
Pitanja vezana za sudbinu zajedničke države su nam svima jednako značajna i o bitnim odlukama moraju biti pitani svi građani koji u njoj žive.
S druge strane kada je etnički momenat u pitanju, pripadnici raznih etničkih grupacija ne treba da se mešaju jedni drugima u identitetska pitanja poput jezika, istorijskog nasleđa, kulture i sl. Paradoksalno je međutim da se u Srbiji dešava suprotno, i to upravo od strane onih koji ovo treba da spreče. Država pokušava da akulturalizacijom, kontrolom ili odstranjivanjem iz sistema vlasti deklarisanih pripadnika manjina, degradira i njihov etnički idenitet i uticaj u vlasti. Na ovaj način umesto moderne multietničke građanske države i poštovanja manjinskih prava nastoji da stvori monoetničku državu po srednjevekovnim principima, prevodeći tokom dugog vremenskog perioda pripadnike manjina u večinski narod. Efekti ove sporne objave su upravo na lijniji ovakvih težnji.
Srbija je teritorijalnim proširenjima od berlinskog kongresa pa do danas, postala multietnička i s te strane neminovno je prilagoditi politički život relnosti u kojoj Srbi nisu više apsolutna većina već skoro 20% stanovništva čine druge etničke grupacije. Nažalost Srbiji ovo već 2 veka ne polazi za rukom već uporno primenjuje koncept nacionalnih društava 19-og u građanskoj državi 21 veka. Problemi koji iz toga slede su očekivani i očigledni. Pokušaj da se Srbija svede na etnički čistu državu jedne etničke grupe i religije ili izgradi demokratski sistem samo za većinski narod uz potiskivanje manjina iz javne sfere jednostavno ne može funkcionisati
Članak VNS: REAKCIJA NA POKUŠAJ DISKREDITACIJE POLITIČKIH AKTIVINOSTI PRIPADNIKA RUMUNSKE/VLAŠKE MANJINE PREKO DRUŠTVENIH MREŽA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.