U KRIVELJU JOŠ MALO PA VAZDUŠNA BANJA

Izvor: MC Bor, 19.Sep.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U KRIVELJU JOŠ MALO PA VAZDUŠNA BANJA

Bor, 19.septembar
Autor: M.C.
Foto: D.Popaz
U sklopu prekogranične saradnje Rumunije i Srbije, u selu Krivelj, nadomak Bora, jednoj od ekološki najzagađenijih sredina u Srbiji, danas je završen projekat „Merenje kvaliteta vazduha u Banatu i istočnoj Srbiji“. Dobijeni podaci ukazuju na to da je u ovom selu vazduh bezmalo čist i da je sve u zakonskim granicama.
-Proteklih sedam dana ustanovili smo da je bilo prekomerne zagađenosti vazduha iz topioničkih pogona RTB Bor, ali u zakonskim granicama. Smanjenju zagađenosti minulih dana doprinela je i povoljna ruža vetrova-rekao je novinarima prof. dr Milan Pavlović sa Tehničkog fakulteta u Zrenjaninu napominjući da su projektom obuhvaćeni gradovi Kikinda, Zrenjanin, Vršac, Pančevo i Bor. Ukupna vrednost projekta iznosi 380.000 evra.
Dragan Jankucić, predsednik Udruženja građana „Ekoagenda 35-7“ izjavio je da je sedmodnevno merenje kvaliteta vazduha u ataru Krivelja nedovoljno i da je potrebna obuhvatnija analiza. Štaviše, na ovaj način, ubeđen je Jankucić, nije dobijena ni približna slika stvarnog stanja zagađenosti životne sredine u tom delu Bora i Timočke krajine.
-Za ovu aktivnost i međugraničnu saradnju odavno se znalo. U RTB su dva puta proteklih mesec i po obaveštavali javnost da su zaustavljani topionički pogoni zbog najave meteorologa da su moguće nepovoljne atmosferske prilike. Izračunati su zbog toga i gubici u proizvodnji. Zašto se baš u to vreme merila zagađenost vazduha iznad Krivelja koje je proteklih meseci stradalo od talasa zatrovanog industrijskog dima i topioničkih gasova-ističe Jankucić.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.