U HOTELU “JEZERO” NA BORSKOM JEZERU OTVORENA IZLOŽBA SLIKA “ZIJIN ART 2023”

Izvor: TimockeVesti.net, 02.Avg.2023, 17:20

U HOTELU “JEZERO” NA BORSKOM JEZERU OTVORENA IZLOŽBA SLIKA “ZIJIN ART 2023”

Bor, 2. avgust – Sinoć je u hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru otvorena  izložba radova nastalih tokom likovne kolonije “Zijin Art 2023”. Dve Ziđinove kompanije pokrenule su ovaj kreativni projekat uoči Dana rudara Srbije sa namerom da se njime promovišu predeli Bora i Majdanpeka koji su jedinstveni po mnogo čemu.  Poverenje organizatorima je ukazalo četrdesetak učesnika prve slikarske kolonije, a grupi od desetak Borana >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << pridružili su se slikari iz Beograda, Niša, Zemuna, Čačka, Svrljiga, Negotina, Donjeg Milanovca, Majdanpeka i Kladova. Postavku čini 50 slika, rađenih tehnikom po izboru, na kojima su prikazani kopovi, flotacije ali i živopisni pejzaži, te je izložba privukla brojne posetioce i zaljubljenike u umetnost.
Citirajući čuvenog španskog slikara Huana Miroa koji je rekao „Možeš da gledaš u sliku cele nedelje i da nikad više ne pomisliš na nju, a možeš  ida pogledaš sliku na sekundu i da razmišljaš o njoj celog života.“, izložbu je otvorio šef  Kabineta generalnog direktora Srbija Ziđin Koper Ven Hongzi. On je u ime organizatora izrazio nadu da će posetioci izložbe “Zijin Art” do 10. avgusta pronaći sliku o kojoj će dugo razmišljati.
– Najpre moram da izrazim veliko zadovoljstvo što vas je večeras ovde u ovolikom broju. To znači da smo uspeli i da je ovaj pilot-projekat dve Ziđinove kompanije u potpunosti ispunio naša očekivanja. Nadam se da je ispunio i vaša, a i da smo se pokazali kao dobri domaćini. Već sam obećao medijima da će “Zijin Art” nastaviti da živi i da planiramo da manifestacija postane tradicionalna. To večeras potvrđujem i pred svima vama i obećavam da ćemo se dogodine potruditi da privučemo veći broj ljubitelja lepe umetnosti.  Rezultat naše likovne kolonije jesu 50 slika koje će ostati u vlasništvu Ziđina i koje će krasiti naše poslovne prostorije, sale za sastanke, a neke će ostati ovde u hotelu. Lično mi se dopadaju svi radovi i s nestrpljenjem očekujem da čujem utiske i mišljenje ljudi od struke o našoj koloniji – rekao je on.
Foto: Srbija Ziđin Koper Postavku i organizaciju pohvalila je istoričarka umetnosti, slikarka i keramičarka, Slađana Đurđekanović Mirić. Boranima poznata kao dugogodišnja direktorka Muzeja rudarstva i metalurgije, ali i kao predsednica Udruženja likovnih umetnika „Vane Živadinović Bor“, Slađana je bila i učesnica prve Ziđinove kolonije.
– Stilski različite, sa preovlađujućom ekspresijom do asocijativnog i apstraktnog izraza, slike su rezultat raznolikih likovnih poetika i senzibiliteta. Najbolji radovi poseduju izrazitu snagu, suvereno vladanje slikarskom površinom, svežinu, bogat kolorit i specifično viđenje i interpretaciju slikarskih motiva. To je početak formiranja neprocenjive likovne kolekcije i dobro ulaganje u budućnost, jer vrednost umetničkih dela protokom vremena uvek raste. Radujem se što će Bor zahvaljujući “Zijin Artu” postati centar slikarstva u Srbiji – rekla je ona.
Najbolje radove je sa pažnjom i odgovornošću izabrao stručni žiri kojim je predsedavao Milan Stošić. Podršku i pomoć u ocenjivanju velikog broja radova pružile su mu kolege Milan Ristić i Uroš Petrov.
Foto: Srbija Ziđin Koper Prema njihovom sudu najbolji rad imala je master likovna umetnica Aleksandra Kovačević iz Čačka, koja je apstraktno predstavila boje i reljefe površinskog kopa “Veliki Krivelj”. Druga nagrada pripala je slici “Impresija” Boranke Ivane Dunjić i likovnom delu “Sunce (još uvek izlazi) na istoku” koje je naslikao Dragiša Trujkić Paf.  Treću nagradu poneli su Ljubomir Cekić za sliku pod nazivom “Goribor”, Sara Ljubić (“Bor Spava”) i Slađana Đurđekanović Mirić (“Površinski kop u Boru”). Žiri je pohvalio još deset likovnih radova, pa će tim autorima biti uručena podsticajna nagrada.
Predsednik tročlanog žirija je iz ugla svoje profesije ispričao kako je proteklo žiriranje i izneo svoje utiske o “Zijin Artu”.
– Zahvalio bih se organizatoru na ukazanom poverenju. Bilo je pravo uživanje ocenjivati radove nastale tokom kolonije Zijin Art 2023 i čuti najpozitivnije utiske učesnika o gostoprimstvu i druženju na Borskom jezeru. Svako se na svoj poseban i jedinstveni način izrazio, pa je nezahvalno reći čija je slika lepša. Gledali smo da one ispune neke umetničke kriterijume – rekao je Milan Stošić.
Kako za stvaralačku maštu i kreativnost ne postoje granice ni prepreke krajolici Bora, Majdanpeka, kao i Ziđinovi rudnici, inspirisaće i sledeće godine slikare da na platno prenesu najiskrenije emocije.  Organizatori se nadaju da će kolonija dobiti karakter internacionalnog umetničkog događaja, kao i da će ovogodišnja zbirka slika dobiti brojne pozitivne kritike.
D. Lilić
Članak U HOTELU “JEZERO” NA BORSKOM JEZERU OTVORENA IZLOŽBA SLIKA “ZIJIN ART 2023” se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.