U Boru bakra za narednih pola veka

Izvor: Glas javnosti, 16.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Boru bakra za narednih pola veka

BOR - Rudnik bakra „Cerovo“ koji je zatvoren 2002. godine zbog niske cene crvenog metala na svetskoj berzi i manjeg sadržaja metala u rudi od planiranog, biće sredinom iduće godine ponovo otvoren. Istovremeno, proradiće i rudno ležište „Cerovo 2“ u kome su stručnjaci pronašli kvalitetnu rudu bakra i posebno zlata. „Cerovo“ je eksploatisano osam godina, a mesečno je davalo 500 do 600 tona najkvalitetnijeg bakra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
- Planiramo da od septembra, za 500, možda i više tona, uvećamo proizvodnju u rudniku „Veliki Krivelj“. Stvaramo i uslove za otvaranje rudokopa u susednom „Cerovu“, ali ne odustajemo ni od jamske eksploatacije. „Jama“ je od februara ove godine, od nesreće koja se desila, zatvorena. Ipak, ovaj, najstariji borski rudnik neće otići u istoriju. Iz podzemnih horizonta, na oko 600 metara dubine, započećemo da kopamo rudu iz najizdašnijeg ležišta „Borska reka“. Biće to istorijski događaj i za srpsko rudarstvo, jer su istražene rezerve oko četiri miliona tona čistog bakra. To je ravno dobijenoj količini u minulih 100 godina. Za narednih pola veka neće biti problema sa kopanjem bogatije rude, što je od ogromnog značaja za celu srpsku privredu. U stvari, rezerve bakra i zlata u „Borskoj reci“ su neograničene - kaže Dragan Bojović, direktor „Rudnika bakra Bor“.

SIGURNIH 130 TONA ZLATA

Stručnjaci borskog Instituta za bakar, koji je sada u vlasništvu države, izračunali su da sadržaj bakra u rudi „Borske reke“ varira od 0,8 do 1,2 procenta. To je četiri puta više od sadržaja u rudi koja se sada kopa u „Velikom Krivelju“ ili Majdanpeku. Procenat bakra i plemenitih metala u rudi se povećava u dubljim delovima ležišta. „Borska reka“ i krije i 130 tona zlata, a dosad je u Boru izvađeno oko 170 tona najsjajnijeg metala i 1.000 tona srebra.

U otvaranje „Cerova“ biće investirano 15 miliona evra, radiće se 15 godina, a očekuje se 100.000 tona bakra. U „Borskoj reci“ narednih sedam godina biće iskopano 40.000 tona crvenog metala, s tim što je to samo začetak ogromnog posla. Jer, za otvaranje tog ležišta neophodno je obezbediti 150 miliona evra, što se očekuje od strateškog partnera.

Bojović veruje da će i kanadska kompanija „Dandi“, koncesionar rudnih ležišta na Crnom vrhu, ubrzo privesti kraju dvogodišnja istraživanja rude bakra i zlata. Kada se i ovi rezultati budu znali, a očekuje se povoljan ishod, dobiće se najrealnija sagledavanja perspektive borskog rudarstva u predstojećih pola veka.

Nemački bager, nabavljen oktobra prošle godine i plaćen iz sopstvenih prihoda, otkopao je na kriveljskom kopu ogromna brda jalovine. Ova savremena mašina nijednom se nije pokvarila. Zahvaljujući bageru došlo se do bogatije rude, tako da borski rudari danas, nakon više godina, posluju pozitivno. Zato će se, naglašava Bojović, uskoro nabaviti još jedan bager, nekoliko utovarivača i kamiona, a proradiće i treća sekcija u flotaciji bakra u „Velikom Krivelju“. Povećanje proizvodnje od septembra neće zahtevati veći broj radnika, ali se otvaranjem rudnika u „Cerovu“, moraju uposliti iskusni majstori i inženjeri.

U RTB „Bor“ su ubeđeni da će spremno dočekati privatizaciju, jer je to interes i države, koja će sve učiniti da kombinat bakra stabilizuje proizvodnju, a samim tim i poslovanje, jer se očekuje da će cena bakra i ubuduće biti izuzetno povoljna.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.