Treći tender za RTB Bor

Izvor: Politika, 08.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treći tender za RTB Bor

Budući vlasnik većinskog udela mora da uloži najmanje 300 miliona američkih dolara. – Država ostaje suvlasnik s udelom od 33 odsto najmanje pet godina

Agencija za privatizaciju objavila je juče u dnevnom listu „Politika” poziv za učešće na javnom tenderu za izbor strateškog partnera za RTB Bor grupu, prema kojem budući vlasnik koji želi da stekne 67 odsto kapitala u novom preduzeću mora da uloži najmanje 300 miliona američkih dolara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Sredstva za dokapitalizaciju namenjena su za sprovođenje investicionog programa, uključujući i investicije za zaštitu životne sredine i namirenje obaveza prema poveriocima.

Država će sopstvena potraživanja od 500 miliona evra konvertovati u kapital i vlasnički udeo od 33 odsto neće prodavati najmanje pet godina, a u tom periodu zadržaće i pravo blokirajuće manjine za odluke sa kojima se ne slaže, objasnio je ranije državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Pravo učešća na novom, trećem tenderu za strateškog partnera RTB Bor ima ponuđač koji dostavi dokaz da je uplatio naknadu za tendersku dokumentaciju od 15.000 američkih dolara u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja fakture i koji ispunjava kumulativne kriterijume.

Uslovi su da se bavi proizvodnjom i (ili) preradom i (ili) trgovinom bakra ili proizvoda od bakra ili ostalih obojenih metala u prethodne tri godine računajući od dana objavljivanja ovog javnog poziva i da je u poslovnoj 2007. godini imao godišnji prihod veći od 500 miliona američkih dolara.

Ako je zainteresovani ponuđačkonzorcijum, onda ugovorom o konzorcijumu mora da bude preciziran procenat učešća svakog od njegovih članova, s tim da jedan član mora da ima najmanje 51 odsto učešća u konzorcijumu.

Preduslov za razmatranje ponuda je dostavljanje licitacione garancije u iznosu od 15 miliona američkih dolara.

Tenderska dokumentacija će biti dostupna prihvatljivim ponuđačima počev od 17. novembra, a rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda je 30. januar 2009. godine u 16.30 sati.

Prema rečima Ćirića, na tenderu će pobediti firma koja ponudi najviše para za ulaganje u proizvodnju bakra, novu topionicu i ekologiju.

Za strateškog partnera RTB Bor grupe bila su raspisana dva neuspešna tendera, a na pretkvalifikacioni tender koji je država raspisala u julu prijavilo se 11 kompanija.

Prema prvom tenderu raspisanom u septembru 2006. godine, minimalna cena za kupovinu dve trećine kombinata iznosila je 266,7 miliona dolara.

Tada je pobedio rumunski „Kuprom”, jer je ponudio 400 miliona dolara više od drugoplasiranog konzorcijuma kiparske kompanije „Ist point”, u vlasništvu srpskog biznismena Zorana Drakulića i londonskog fonda ORN.

Ugovor o prodaji je potpisan u martu prošle godine, da bi mesec dana kasnije bio poništen, jer „Kuprom” ni u dodatnom roku nije dostavio bankarsku garanciju.

Drugi tender za prodaju RTB Bor raspisan je 31. avgusta 2007, po početnoj ceni od 340 miliona dolara.

Na drugom tenderu prijavili su se ruska firma „SMR” koja posluje u sastavu „Bejzik elementa”, vlasništvo ruskog magnata Olega Deripaske, i austrijska kompanija „Atek” čiji je vlasnik austrijski biznismen Mirko Kovač, koja je i proglašena za prvorangiranog ponuđača.

„Atek” je trebalo da do 22. februara uplati celu prodajnu cenu za RTB, ali je na njegov zahtev Agencija za privatizaciju odobrila naknadne rokove za izmirenje kupoprodajne cene.

Ta firma je prihvatila predlog Agencije da do 29. februara uplati 150 miliona dolara, a preostali deo novca u vrednosti od 316 miliona dolara isplati do 4. aprila.

„Atek” je tražio dodatno produženje roka od dva meseca, predloživši da, umesto 316 miliona dolara, uplati 230 miliona dolara odmah, a dodatnu sumu isplati do 7. maja.

Rešavanje dileme da li odobriti produžetak ugovora ili raskinuti ugovor sa „Atekom” prepušteno je Odboru za nadzor i sprovođenje privatizacije RTB Bor koji je većinom glasova ministara odlučio da se sa „Atekom” raskine ugovor.

„SMR” na kraju nije produžio rok licitacionoj garanciji i objavio je da se povlači iz tendera zbog postavljanja dodatnih finansijskih uslova Agencije za privatizaciju, čime je propao i drugi tender za RTB Bor.

Tanjug

[objavljeno: 09/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.