Treća sreća za Bor

Izvor: Politika, 07.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treća sreća za Bor

Od 8. novembra ove do 31. januara iduće godine, tajaće prijavljivanje na treći tender

Bor – Od danas do 31. januara iduće godine trajaće prijavljivanje na tender za budućeg strateškog partnera Borskog kombinata bakra. Reč je o trećem tenderu, u poslednje dve godine, kojim se, za razliku od ranija dva neuspela (nesuđeni kupci bili su rumunski „Kuprom” i austrijski „A-tek”), predviđa da i država ima 33 odsto vlasništva u borskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kompaniji. Novinari su u Boru obavešteni da će budući strateški partner imati većinsko vlasništvo i da će država, pored toga što će imati trećinu vlasništva, imati i pravo veta kod odlučivanja o statusnim pitanjima kompanije.

Praktično, država će moći da kontroliše investicije, poslovanje, tehnologiju i rešavanje nagomilanih ekoloških problema u Boru.

O raspisivanju novog tendera i očekivanja od trećeg pokušaja privatizacije borske kompanije novinarima su juče govorili Dragan Aleksić, predsednik većinskog Samostalnog sindikata ove kompanije, novi direktor kompanije Blagoje Spaskovski, koga je pre sedam dana na to mesto postavila Vlada Srbije, i Nebojša Ćirić, državni sekretar u Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj.

Novinari su od njih saznali da će RTB Bor budućem strateškom partneru biti ponuđen kao jedinstvena proizvodna celina (sa rudnicima u Boru i Majdanpeku i topionicom i rafinacijom bakra u Boru) po ceni od 300 miliona evra. Sagovornici očekuju da će biti ponuđača na tenderu, s obzirom na to da je interesovanje u predtenderskom postupku formalno iskazalo 11 kompanija. Ali, na odziv na tender uticaće svakako i prilike koje su se, u međuvremenu, dogodile na svetskom tržištu bakra pod uticajem velikih potresa na svetskim finansijskim i robnim berzama. Sada se tona bakra prodaje tek za nešto više od 4.000 dolara, a u toku ove godine dostizala je i rekordnu cenu od 9.000 dolara.

Novi borski direktor Blagoje Spaskovski veruje da će započeta obnova rudnika u Boru i Majdanpeku oboriti troškove poslovanja i da će to ukupnu proizvodnju učiniti rentabilnom i pri trenutnoj ceni bakra. On je poručio i da nije došao u Bor da otpušta radnike i smanjuje plate.

U Sindikatu očekuju da će država izabrati strateškog partnera koji će garantovati očuvanje kompanije i svih radnih mesta trenutno zaposlenih.

S. Todorović

[objavljeno: 08/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.