TOPIONICA ĆE JOŠ TRI GODINE TOPITI „SVE ŽIVO“

Izvor: MC Bor, 09.Mar.2011, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TOPIONICA ĆE JOŠ TRI GODINE TOPITI „SVE ŽIVO“

Bor, 9.mart
Dokle će Bor biti najzagađeniji grad u Evropi? Autor: B.F.
I na konferenciji za medije u beogradskom Pres centru, pre neki dan, potvrđeno je, po ko zna koji put, da je Bor najcrnja ekološka tačka Evrope. Stručnjaci nevladinih organizacija, novinari i eksperti >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << iz oblasti zaštite životne sredine i ovog puta nisu zaobišli istinu da se na svakog stanovnika opštine Bor godišnje „slije“ 11.000 tona otpada. Zastrađujuće i za najveće optimiste koji, već decenijama,  obećavaju da će grad bakra, na 400 metara nadmorske visine, jednog lepog dana postati – vazduišna banja. Taj dan, sudeći po aktuelnim investicijama u rudarstvo i metalurgiju, terebalo bi da bude u novembru  2014. godine. Jer, krajem novembra prošle godine započete su priprema za izgradnju  savremene Topionice bakra i Fabrike sumporne kisleine, investicije vredne 175 miliona dolara. Dok se ne završi ceo posao Borani će i dalje udisati najveće količine sumpor-dioksida u Evropi, imaće zatrovanu vodotokove i zemljište.
RTB Bor je lanjskog leta platio nemalu nadoknadu za uništenu letinu  u obližnjem Brezoniku i selu Veliki Krivelj. Sumpor i teški metali spalili su biljke. Nisu bolje prošla ni sela Oštrelj i Slatina koje gotovo svakodnevno prekrivaju oblaci prašine sa rudničkih površinskih kopova. Borska reka je decenijama apsolutno mrtva reka bez biljnog i životinjskog sveta, a u njenom toku do Timoka, potom Dunava, pa i Crnog mora  zapirićeno je više od 4.000 hektara najplodnieg zemljišta.

-Stručnjaci Svetske banke proporučili su da se zasterala topionica bakra zatvori još 2006. godine. Ona je glavni izvor trovanja vazduha, zemlje i vodotokova. U njoj je ranijih godina prerađivan prljavi koncentrat bakra iz uvoza, što je nemilice trovalo „sve živo“. Merenja su pokazala da je 2005. godine, pa i kasnije zagađenje vazduha prelazilo i 70 puta veću dozu od zakonom dozvoljene. Rukovodstvo je, u dogovoru sa državom, dozovljavalo preradu svakojakih sirovina samo da bi se došlo do para. To što je narod „crkavao“ i što je uništena životna sredina kao da je bilo najmanje važno. Danas se ne može u EU bez ekoloških standarda primerenih savremenom svetu. Valjda će nas to spasiti- kaže Dragan Jankucić, predsednik Udruženja građana „Ekoagenda 1935“ koja okuplja ugrožene stanovnike sedam okolnih sela.
Miloroslav Pajić, predsednik Ekološkog pokreta Bor godinama ukazuje da je grad morao da se seli prema Zaječaru ili reci Timok, a ne da se i uporno gradi ispod topioničkih dimanjaka. On smattra da je RTB Bor mogao i sopstvenim parama da gradi nove metalurške pogone, jer je, zahvaljujući astronomskoj ceni bakra na svetskoj baerzi, nakon 20 godina, zagrarantovan poslovni uspeh.
-RTB je prošle godine ostavrio priohod od 250 miliona dolara na proizvonji bakra. Ne treba zaboraviti da je trostruko povećana i cena zlata u svetu. Sada možemo više da investiramo u ekološke projekte. Svcetska banka je već ptrihvatila ulaganja u popravke starog kolektora i bezbednije jalovište u Krivelju. Na proleće započeće pošumljavanje rudničkih kopova. Planira se milion sadnica. Ipak, sve je to nedovoljno ukoliko se, sačuvaj Bože, odustane od nove topionice - naglašava Pajić .
U TB Bor ne krioju zadovoljstvo što država oberučke prihvata i pomaže nabavku nove rudarske opreme i mehanizacije i što je vlada dala zeleno svetlo za gradnju Topionice bakra i fabrike sumporne kiseline.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.