Strašan lav u Boru

Izvor: RTS, 30.Jun.2012, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strašan lav u Boru

U zoološkom vrtu u Boru, od poslednje prinove, dva mladunca lava, preživelo je samo jedno. O njemu se, umesto majke, staraju zaposleni u vrtu.

Roditeljska briga nije nešto čime bi se moglo opisati ponašanje roditelja najmlađeg stanara borskog zoološkog vrta. Naprotiv.

Beli lav Dušan i lavica Kjara nezainteresovano lenčare na suncu. Od njihovo dvoje mladunaca, preživelo je samo jedno.

Dva dana nakon okota, majka je jedno mladunče izbacila iz kaveza, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže Klime Bikovski, vršilac dužnosti direktora Zoološkog vrata.

"Tog mladunca smo izgubili", kaže Bikovski. "Drugog mladunca izbacila je nakon dve nedelje. Nagon za parenjem nadvladao je majčinski instinkt lavice, tako da smo bili primorani da mladunče odvojimo od nje i da ga hranimo veštačkim mlekom."

Mladunče je u stanu Andrije Rajičića, veterinarskog tehničara zoo-vrta, koji ga hrani na svaka dva sata iz flašice sa cuclom.

U čuvanju lavića pomažu zaposleni, svi ga maze i svi su "kolektivna mama", a mladunče dobro napreduje.

U zoološkom vrtu planiraju da naprave još jedan kavez kako bi, kada stigne novi okot, majka zajedno sa mladuncima, bila odvojena od mužjaka. Zov prirode ipak nekako treba nadvladati.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.