Šta je „Sporazum sa narodom“?

Izvor: MC Bor, 16.Feb.2019, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je „Sporazum sa narodom“?

Bor, Beograd, 16.02.2019.
Dokument „Sporazum sa narodom“ nastao je kao odgovor na zahteve predstavnika protesta „Jedan od pet miliona“ upućene opoziciji. Predstavnici 34 opozicione političke organizacije koje su potpisale sporazum medju kojima je devetnaest pridruženih članica Saveza za Srbiju potpisalo je dokument, koji će ujedinjena opozicija predložiti predstavnicima protesta „Jedan od pet miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor <<
„Izbor postoji“ Bor Dokument su potisali Pokret za porodicu, GG „Pirotska nova snaga“, Pokret veterana Srbije, UG „Mladi Milanovca“ iz Gornjeg Milanovca, Pokret za naš grad iz Kragujevca, UG „Izbor postoji“ iz Bora, Pokret ujedinjenih fantoma, Udruženje „Čuvari Starog grada“. Potpisali su ga i udruženje građana „Socijalistički pokret Srbije“ iz Obrenovca, UG „Glasno za omladinu“ iz Bora, Protiv diktature, UG „Pokret za bezbednu Srbiju“, Srpska monarhistička stranka „Srpska sloga“, Zelena ekološka partija „Zeleni“, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, GG „Svi za Prokuplje“, Demokratska zajednica vojvodjanskih Madjara, Vojvodjanski klub socijalista i Samostalni sindikat poštanskih radnika.
„Glasno za omladinu“ Bor Organizatori protesta „1 od 5 miliona“ u Beogradu saopštili su da će građani danas na protestu u Beogradu moći da potpišu „Sporazum sa narodom“. Predstavnici 34 opozicione političke organizacije koje su potpisale sporazum i koje svojim potpisom garantuju njegovo sprovođenje podeliće ga građanima pre početka protestne šetnje.
Kako je navedeno u saopštenju SZP, svaki Sporazum biće odštampan u dva primerka te će građani moći jedan primerak da potpišu i ubace u za to predviđene kutije, a drugi primerak da zadrže za sebe. U Beogradu potpisivanje počinje na Protestu koji počinje u 18.00 na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Kutije će biti postavljene na Platou, kao i kod Narodne skupštine gde se šetnja završava.
Savez za Srbiju Bor prestavio je na konferenciji za medije 14.02.2019. sadržaj dokumenta „Sporazum sa narodom“ : BORBA ZA INSTITUCIJE, ZAKONE I PRAVA GRAĐANA SRBIJE
Poštujući volju naroda, koji masovnim protestima iskazuje nezadovoljstvo stanjem u državi u preko 60 gradova širom Srbije, opozicione stranke okupljene oko Saveza za Srbiju ponudile su građanima dokument pod nazivom “Sporazum sa narodom“ u kome su jasno izneti zahtevi do kojih promena mora doći u Srbiji, kako bi ona izašla na put demokratije, funkcionisanja institucija i vladavine prava. Dokument je prestavljen i na današnjoj konferenciji za medije borskog Saveza za Srbiju.
“Protesti koji su bili organizovani nakon predsedničkih izbora 2017. godine imali su veliku masovnost, ali osim parola „Nije moj predsednik“ i uvredljivih reči, koje je sam predsednik izazvao neprestanim vređanjem neistomišljenika – nisu imali konkretne zahteve.
Za razliku od njih, ovi sadašnji protesti koji se svake nedelje održavaju u velikom broju gradova i opština i nose naziv „#1od 5 miliona“, sa centralnim okupljanjem u Beogradu, iznedrili su jasne zahteve koji su formulisani u dokumentu koji je pred nama i nosi naziv SPORAZUM SA NARODOM.
Sve članice Saveza za Srbiju su ovaj sporazum potpisale, a mi pozivamo i ostale prave opozicione stranke i grupe građana da urade isto, jer u njemu nema niti jedne tačke koja ne postoji i u najuređenijim državama na svetu.
Preduslov da bi se ovaj sporazum ispunio jesu uslovi za fer i poštene izbore, uz slobodne medije koji će objektivno prenositi stvarnost oko nas. Dok se ovi uslovi ne ispune nema izlaska na nove izbore, kao ni prisustva opozicije farsama od skupština na svim nivoima gde se podnose po 300 amandmana na sopstvene predloge ili se samo diže ručica na zvonce bez upuštanja za šta se glasa.
Kada se ovi uslovi obezbede mi ćemo formirati zajedničku listu gde će osim stranaka biti pozvani predstavnici sindikata, udruženja, akademske zajednice, javnih ličnosti. Vlada koja tada bude formirana biće oročena na godinu dana bez lidera opozicije.
Neki od zadataka Vlade i nove Skupštine bili bi:
1) Poštovanje podele vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu.
2) Donošenje Zakona o lustraciji i ispitivanju porekla imovine svih javnih funkcionera od 1990. godine
3) Osnaživanje Državne revizorske institucije u kontroli trošenja budžetskih sredstava
4) Izmena izbornog zakonodavstva – glasanje za čoveka sa imenom i prezimenom, a ne za strančke poslušnike ili trgovce mandatima
Protesti u Srbiji traju već dva meseca, a da ni jednim državnim medijima nema emisije gde bi potpisnici sporazuma obrazložili detaljnije ove tačke. Zato ćemo mi u direktnom kontaktu sa narodom putem letaka, štandova, zborova i tribina upoznavati građanstvo na koji način mislimo da ostvarimo ovaj plan za lepšu i uređeniju Srbiju.
Kako radili, tako nam i Bog pomogao.“
Savez za Srbiju Bor
Aleksandar Vučić Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predlog Sporazuma sa narodom, koji je sačinila opozicija, „skup neverovatnih gluposti“, kao i da građani koji protestno šetaju mogu da to čine koliko hoće ali da se neće dozvoliti nasilje. „Pročitao sam taj sporazum, kao i onaj prethodni ugovor sa narodom koji je imao nekog smisla, osim što se sve slagali, a ovaj je prazna ljušuta„, rekao je Vučič, odgovarajući na pitanja novinara u Minhenu gde učestvuje na bezbednosnom forumu. Prema njegovim rečima, važno je pokazati demokratski odnos prema ljudima koji drugačije misle. Mi to radimo na veoma dobar način – mnogo bolje nego mnoge evropske zemlje, rekao je Vučić.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.