Spaskovski odgovorio: Neistinite tvrdnje politikanata i “kvazisindikata”

Izvor: Bor030.net, 27.Feb.2016, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spaskovski odgovorio: Neistinite tvrdnje politikanata i “kvazisindikata”

Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoje Spaskovski oglasio se povodom zahteva za njegovu smenu.

Prvi čovek borskog basena obratio se javnosti putem zvanične “Facebook” stranice, a neposredni povod je bio zahtev za njegovu smenu koji je na konferenciji za medije uputio Sindikat rudara Srbije.

Pismo prenosimo u celosti:

Ovih dana svedoci smo koordiniranih napada >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << na RTB i moju malenkost od strane politikanata koji se predstavljaju čas kao političari, čas kao sindikalci, čas kao „obični mali ljudi s Fejsbuka“.

Naravno da je više nego jasno da prava meta nismo ni RTB ni ja, odnosno ne samo RTB i ja, već pre svega vlada Republike Srbije i Aleksandar Vučić jer, očigledno je, predizborna kampanja je već u punom jeku.

Želim da kažem da ni sada ni ubuduće neću odgovarati na gomilu neistina koje se iznose, među kojima su neke bukvalno na rubu pameti a neke daleko s one strane granice zdravog razuma (insinuira se da sam blizak nekim novim strankama koje me, uzgred budi rečeno, napadaju više od svih, spominju nekakve ljubavnice i stanovi…) i molim medije da mi ne postavljaju više pitanja u vezi s takvim stvarima.

Jedino na šta, zbog javnosti, a pre svega zaposlenih u kompaniji koju vodim, želim da odgovorim, su navodi izrečeni na konferenciji u beogradskom Medija centru, od strane osoba koje su se lažno predstavile kao sindikalni zastupnici rudara iz RTB-a. Radi se o neistinama koje pomenuti kvazisindikat, ali i neke političke stranke iznose u javnost iz, očigledno čisto političkih, a ne ekonomskih ili bilo kakvih drugih razloga. Ja, kao generalni direktor RTB-a Bor ne dozvoljavam da RTB bude predmet političkih intriga i zato ne želim da ulazim u polemiku ni sa kim ko svesno nanosi štetu kompaniji, ne razmišljajući o tome kakve posledice mogu da imaju njihove neistine po sudbinu pet hiljada zaposlenih i čitave istočne Srbije.

Nasuprot svemu rečenom na konferenciji za novinare, istina je da će uz sprovođenje već definisanih mera štednje, racionalizacije broja zaposlenih putem socijalnog programa i drugih aktivnosti o kojima smo u više navrata govorili u javnosti, kao i uz primenu saveta konsultantske kuće McKinsey, RTB Bor već u aprilu ove godine biti kompanija koja posluje pozitivno. Zaostala dugovanja iz prošlosti biće regulisana usvajanjem UPPR-a.

Inače, u novoj topionici i fabrici sumporne kiseline Rudarsko-topioničarskog basena Bor od početka februara se u proseku dnevno preradi 1.270 tona koncentrata, a proizvede preko 240 tona anodnog bakra. Ovog meseca postigli smo stoprocentno vremensko iskorišćenje topionice, pa se sada proizvodi po 167 tona katodnog bakra i hiljadu tona sumporne kiseline na dan. To znači da su novi pirometalurški agregati postigli i dostigli projektovani kapacitet. Svi nedostaci u radu su u potpunosti otklonjeni, pa je i emisija sumpor-dioksida daleko ispod dozvoljenih granica.

Treba reći da se oko grupe koja se predstavlja kao “Sindikat rudara” koja se na ovaj način oglasila u javnosti okupljaju bivši zaposleni RTB-a Bor koji su zbog nepoštovanja radne discipline, izostanaka s posla, odbijanja radnih zadataka, pa čak i krađa, dobili otkaz ugovora o radu. Sve neistine koje takve osobe iznose u javnost motivisane su željom da se nanese šteta kompaniji koju su, uzgred, svojim (ne)radom već dovoljno oštetili.

A taj kvazisindikat samo je deo dobro planirane i koordinirane akcije nanošenja štete SNS-u u ovo predizborno vreme. Isti ljudi, čelnici nekih opozicionih stranaka, vuku konce iz pozadine, a u javnosti i na društvenim mrežama se pojavljuju puki izvršioci.

Ja razumem političku borbu, ono što ne razumem je činjenica da se na ovaj način svesno nanosi i direktna šteta kompaniji RTB Bor, ljudima zaposlenim u njoj kao i čitavom regionu istočne Srbije.

U svemu, pa i u političkoj borbi, moraju se povući neke granice, a notorne laži su, bar iz moje perspektive gledano, s one strane njih.

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.