Služe kafu u utrobi zemlje

Izvor: TimockeVesti.net, 28.Okt.2012, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Služe kafu u utrobi zemlje

Ostavlja bez daha!
- Liftom idemo do tunela koji je na dubini od 400 metara. Svega nekoliko metara iznad nivoa mora. Ko ne sme da silazi u jamu, neka odustane odmah! - upozorio je na ulazu u ogromni lift poslovođa jame Živoslav Ljubisavljević, poznat kao Žika Zmaj.

Rudarsko-topioničarski basen Bor u jednoj od aktivnih jama uredio je kafić, koji se nalazi na 11. jamskom horizontu, 400 metara u zemlji. Tako turisti imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << jedinstvenu priliku da popiju kafu ili sok u rudarskoj kuhinji. Za ispijanje pića nije potrebna neka posebna priprema, ali hrabrost svakako!

- Spuštaćemo se brzinom od četiri metra u sekundi, zbog promene pritiska osetićete zujanje u ušima... - objašnjavao je Žika Zmaj dok smo čekali da uđe i poslednji posetilac. Na samu pomisao da povratka nema kad se vrata lifta zatvore, srce počinje da bije kao ludo. Obliva vas hladan znoj.

Vrata su se zatvorila i ubrzo je zavladao potpuni mrak... Za oko dva minuta bili smo na ulazu u tunel, odakle smo ušli u srce stene, svuda oko nas je bio kamen i malo prašine, a iako vazduha ima dovoljno, ne dopire do pluća.

Kafić je uređen skromno, ispunjen drvenim stolovima i klupama. Stenoviti zidovi, na kojima su bakrorezi, neprestano nas podsećaju na to gde se nalazimo.

- Strah je neminovan kod svakog od nas. I sam ga osetim s vremena na vreme, ali ne u ovakvim situacijama. Ovo je 99 odsto siguran prostor. Međutim, to što ste doživeli, osete uglavnom mlađi rudari prilikom prvog ulaska, ali potom se ili naviknu, ili odustanu - objasnio je poslovođa jame i dodao da svaki svoj radni dan počne ne strahom da će biti živ zatrpan, već pitanjem šta će tog dana da jede.
Kurir

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.