Slika dana: BIVŠI KUSTOS SPASAO „MAJKU I DETE“

Izvor: TimockeVesti.net, 24.Okt.2023, 04:31

Slika dana: BIVŠI KUSTOS SPASAO „MAJKU I DETE“

Bor je nekada imao reprezentativnu, verovatno najznačajniji u Evropi, Umetničku koloniju „Bakar“ i 400 skulptura u bronzi i bakru nastalih u 30 godina trajanja. Ova skulptura u metalu na našoj fotografiji nije iz te riznice ali je vredna, delo je Milana Besabića. Naziv je „Majka i dete“, a sačuvana je samo zahvaljujući bivšem kustosu borskog muzeja, istoričaru umetnosti i današnjem penzioneru, Dušanu Kabiću. On je obavestio >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << radnike mezeja da je dragocena skulptura odbačena na početku ulice „3. oktobar“.
Sada su „Majka i dete“ na sigurnom, na ulazu u muzejske prostorije Doma kulture.
Nije ovo jedini primer zaboravljenih umetničkih dela u gradu bakra, jer su neka vredna vajarska ostvarenja pokradena ili oštećena. Setimo se nestanka bronzanog Mikloša Radnotija sa Borskog jezera koji ni do danas, nakon više decenija, nije pronađen.
Članak Slika dana: BIVŠI KUSTOS SPASAO „MAJKU I DETE“ se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.