Šipurak postaje brend Srbije

Izvor: MC Bor, 15.Okt.2012, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šipurak postaje brend Srbije

Bor, Knjaževac, 15. oktobar
Šesta“ ŠIPURIJADA“ u Novom Koritu
Autor: S.T.-Ž.P.
Ovogodišnja „Šipurijada“, 13. oktobra, u Novom  Koritu, održana po šesti put, promovisala je proizvode od šipurka.  Njen osnivač, Toplica Ignjatović, rodom iz Novog Korita, živi i radi u Sloveniji, pozdravio je prisutne, naglašivši da neće dozvoliti da manifestacija nestane. Učiniće sve, naglasio je, da dovede važne ljude iz Slovenije i da na taj način ojača međunarodni karakter događaja.
Cilj manifestacije je oživljavanje sela i pronalaženje načina da ljudi ostanu i privređuju. Tim povodom predstavljen je Organizacioni odbor čiji  je prvi zadatak da  manifestacija dobije svoj brend. Nagrađeni su najbolji likovni i literalni radovi na temu šipurka, kao i najveći i najlepši šipak, najbolji pekmez, najoriginalniji recept i najlepše uređena tezga.
Organizatori manifestacije, osim idejnog tvorca Toplice Ignjatovića, bili su  Turistička organizacija opštine Knjaževac i Mesna zajednica Novo Korito. U kulturnom delu programa učestvao je mlađi ansambl folklora Doma kulture Knjaževac.
Novoosnovano Udruženje građana „Šipurak-Novo Korito“ ima petoro članova: Toplica Ignjatović, dizajner, Dragana Adamović, advokat iz Zaječara, Ljiljana Živković, zdravstveni radnik i penzioner, Jasmina Petrović iz Zagrađa i Lazar Ćirić iz Knjaževca. Oni su, već u prvom razgovoru, konstatovali da nemaju podršku u svojoj Opštini i da će se osloniti na sopstvene snage.
Od izlagača posebno je bio zapažen Savez pčelarskih zadruga Srbije i izlagači, pčelari Saša i Ranko Vučković iz Knjaževca, kao i firma Eko-vita iz Knjaževca koja se uspešno bavi preradom šipurka.

Podeli/Sačuvaj

Nastavak na MC Bor...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.