Savić: RTB Bor od crne rupe postaje razvojna šansa

Izvor: N1 televizija, 18.Jul.2018, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savić: RTB Bor od crne rupe postaje razvojna šansa

Ekonomista Ljubodrag Savić ocenio je danas da je raspisivanje tendera za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor pomak napred i logičan korak Vlade Srbije.

On je agenciji Beta rekao da je dobro što se pre raspisivanja tendera razgovaralo sa potencijalnim investitorima i istakao da je važno da država ostane većinski vlasnik RTB Bora, jer je to od strateškog interesa za Srbiju.

Savić je podsetio da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << se odavno traži rešenje za RTB Bor, ali da to do sada nije dalo rezultate, uključujući i dve privatizacije koje su bile dovedene do kraja i ozbiljna ulaganja države u to preduzeće.

"Tender za RTB je logičan potez Vlade Srbije. U taktičkom smislu ovo je dobro odrađen posao, jer se pre toga razgovaralo sa određenim investitorima. Ja se nadam da ovaj tender nije raspisan samo da bi bio raspisan, nego da se već ima u vidu neko ko je zaiinteresovan da uđe u RTB na način koji je država predvidela", rekao je Savić.

On je ocenio da je ovo "pomak napred, čak i odnosu na Železaru, čija privatizacija je ocenjena kao uspešna".

"Novi tender podrazumeva da neko ko uđe u partnerstvo sa državom u formi dokapitalizicije od 350 miliona dolara obezbedi sve što RTB Bor nema, kao što je pojačanje u menadžmetu, novim tržištima i tehnologijama", rekao je Savić.

On je rekao da se nada da će država pronaći partnera pod tim uslovima, jer bi to bilo najbolje rešenje i ostavilo bi Srbiji mogućnost kontrole nad RTB-om, što je važno jer je to strateško preduzeće.

"Taj iznos dokapitalizacje je neophodan da RTB stane na svoje noge,", rekao je Savić i dodao da očekuje da će ukoliko u Bor dođu Kinezi ili Rusi, iznos investicija biti mnogo veći.

Prema njegovim rečima, ako tender uspe, RTB će od crne rupe postati razvojna šansa Srbije.

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za izbor strateškog investitora za RTB a rok za podnošenje prijava je 20. avgust. U pozivu se navodi se da budući investitor dokapitalizacijom od 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB Bor.

Na poziv se mogu se prijaviti i domaće i strane kompanije, a u uslovima je navedeno da zainteresovana strana mora da se pretežno bavi eksploatacijom ili proizvodnjom bakra ili ostalih obojenih i plemenitih metala i da je ostvarila poslovni prihod od bar 500 miliona dolara u poslednjoj poslovnoj godini. Zainteresovani moraju još i da uplate depozit ili dostave garancije u iznosu od milion dolara.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

"Ako uspe - RTB Bor od crne rupe do razvojna šansa Srbije"

Izvor: B92, 18.Jul.2018

Beograd -- Ekonomista Ljubodrag Savić ocenio je da je raspisivanje tendera za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor pomak napred i logičan korak Vlade Srbije...On je rekao da je dobro što se pre raspisivanja tendera razgovaralo sa potencijalnim investitorima i istakao da je važno da država ostane...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.