Izvor: N1 televizija, 06.Sep.2018, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savić: Ponuda Ziđina za kanadsku kompaniju dobra vest za RTB

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ocenio je da bi dogovor kineske kompanije Ziđin majning sa kanadskom kompanijom Nevsun risorsiz bila dobra vest i za RTB Bor.

Izvor: N1

Kompanija Nevsun risorsiz nedavno je saopštila je da je sa kineskom kompanijom Ziđin majning sklopila konačni sporazum prema kom će Ziđin izvršiti ponudu za preuzimanje svih emitovanih deonica i sveukupnih deonica u opticaju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kompanije Nevsun za šest kanadskih dolara po deonici. Ponuda je vredna 1,88 milijardi kanadskih dolara (1,41 milijardi američkih dolara).

Nevsun je vodeća kompanija srednjeg obima koja se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije Rakita eksplorejšn d.o.o. i trenutno sprovodi projekat Čukaru Peki u Boru, nalazište bakra svetske klase u Srbiji, koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju.

"Ove dve kompanije, kineska i kanadska, razgovaraju duže od godinu dana i sada su oni u finalu. Kinezi su dali ponudu da preuzmu 100 odsto te kompanije. Šta to znači za RTB? Znači da je kineska kompanija koja je preuzela 2/3 vlasništva, zaista rešila da ostane više decenija u Boru", smatra Savić.

S druge strane, dodaje Savić, to znači da će ona rešiti problem nedostatka rude relativno brzo.

"Kako se moglo videti, ova kanadska kompanija ima 100 odsto vlasništvo na istraživanje rude, kako oni to kažu, gornjeg sloja. Oni od Srbije nisu dobili pravo eksploatacije, ali su dobili pravo istraživanja i došli su do dobre informacije da je sadržaj rude bakar višestruko veći, reklo bi se, čak možda do 10 puta veći nego što je sadašnji sadržaj koji se eksploatiše. I to je dobra vest za Srbiju", ocenjuje Savić.

Kompanija Ziđin izabrana je na međunarodnom tenderu za strateškog partnera RTB-a Bor, a kako je najavljeno, Kinezi bi u tu kompaniju trebalo da investiraju 1,46 milijardi dolara, za šta bi dobili 63 odsto vlasničkog udela u RTB-u.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.