ŠTA PREDVIĐA RHMZ SVE DO MAJA I DA LI JE VEĆ ODZVONILO SNEGU?

Izvor: TimockeVesti.net, 20.Feb.2023, 10:34

ŠTA PREDVIĐA RHMZ SVE DO MAJA I DA LI JE VEĆ ODZVONILO SNEGU?

Srbija, 20. februar – Druga polovina februara donela nam je prolećne dane – temperature su ovog vikenda u Srbiji išle i do 20 stepeni.
Da li to znači da će proleće biti toplije nego inače? Šta nas čeka u martu, aprilu i maju, proverili smo na sajtu RHMZ.
Ovako izgleda prognoza do 15. marta – izgleda da neće doći do većeg pada temperature.
Prolećni februar u Boru – Foto: Borske Narodne Mart Očekuje nas topliji i prosečno vlažan mart uz pojavu slabih mrazeva. >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Tokom prve dekade marta ponegde je moguća i kratkotrajna pojava umerenih mrazeva.
Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.5ºC u odnosu na višegodišnji prosek.
U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.7ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niđa za oko 1.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek.
U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.8ºC. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 39 mm.
Zaječar, podno Kraljevice – Foto: Borske Narodne April U većem delu Srbije malo topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini, Mačvi i na severu Šumadije malo topliji i vlažniji april.
Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.0ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.3ºC u odnosu na višegodišnji prosek.
U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 18.7ºC. Mesečna suma padavina tokom aprila u većem delu Srbije biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini, Mačvi i na severu Šumadije biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 9 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 71 mm.
Zaječar, trgovinski centar kod Lidl-a Maj RHMZ predviđa da nas čeka prosečno topao i vlažniji maj.
Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.5ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niža za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek.
U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.1ºC. Mesečna suma padavina tokom maja biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 68 mm.
Izvor: Nova

Članak ŠTA PREDVIĐA RHMZ SVE DO MAJA I DA LI JE VEĆ ODZVONILO SNEGU? se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na TimockeVesti.net...






Povezane vesti

SLIKA DANA: Prve visibabe

Izvor: TimockeVesti.net, 21.Feb.2023, 06:40

Prvi vesnici proleća, prve visibabe snimljene su ovih dana u selu nadomak Zaječara. Da li je to znak da lepo, prolećno vreme, iako je sredina februara, već kuca na vrata? Sudeći po prognozama meteorologa, izgleda da je baš tako. Bilo kako bilo, zima u ovim, istočnim krajevima Srbije, više nije kao...

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.