SRBIJA ZIĐIN KOPER NASTAVLJA PROGRAM STIPENDIRANJA UČENIKA BORSKOG OKRUGA

Izvor: TimockeVesti.net, 30.Sep.2023, 06:36

SRBIJA ZIĐIN KOPER NASTAVLJA PROGRAM STIPENDIRANJA UČENIKA BORSKOG OKRUGA

Bor, 30. septembar – Srbija Ziđin Koper i u novoj školskoj godini nastavlja program stipendiranja učenika završnih razreda srednjih stručnih škola i gimnazija u Borskom okrugu. Sa predstavnicima 11 srednjih škola danas je dogovorena realizacija Ugovora o stipendiranju najboljih đaka u školskoj 2023/2024, pa će jednokratnu stipendiju u iznosu 700 dolara i ove godine dobiti 100 najuspešnijih srednjoškolaca i iz Bora, Majdanpeka, Negotina i Kladova.
– Kompanija ovim činom >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << nastavlja realizaciju krovnog ugovora o donaciji Ziđina za razvoj obrazovanja, sklopljenog sa Gradskom upravom Bora u maju prošle godine. Ceo projekat vredan je 560.000 dolara i traje osam godina. Planom za dodelu „Ziđin“ stipendija, koji matična kineska korporacija u okviru projekta finansijske pomoći obrazovanju realizuje od 2022. godine, predviđeno je da se do 2029. godine odličnim učenicima gimnazija i srednjih stručnih škola u Borskom okrugu svake godine dodeli 100 stipendija. Decembra prošle godine „Ziđin“ stipendije dodeljene su prvoj grupi od 100 najboljih učenika, a sada je na red došla druga grupa talentovane dece – izjavio je direktor ljudskih resursa u Srbija Ziđin Koper Huang Džaoju.
Huang Džaoju – Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper Plan finansiranja razvoja obrazovanja pod nazivom „Za budućnost“ ne podrazumeva samo godišnji budžet za stipendije u iznosu 70.000 dolara, jer je kineski Ziđin u obrazovanje na području Bora dosad uložio više od dva miliona dolara. Bor je prvi u Srbiji uveo besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda, a Ziđin se pobrinuo da i osnovci viših razreda dobiju besplatne knjige.
– Srbija Ziđin Koper je za bolji kvalitet obrazovanja u Borskom okrugu ove godine izdvojila 13 miliona dinara. U 14 škola doprinela je boljoj i sadržajnijoj nastavi realizujući brojne projekte, počev od opremanja informatičkih kabineta, preko kupovine multifunkcionalne kompjuterske opreme i renoviranja obrazovnih objekata, do finansiranja raznih školskih aktivnosti – dodao je Huang Džaoju.
U ime direktora svih srednjih škola u Borskom okrugu direktorka Gimnazije u Boru Miljana Golubović zahvalila se za prvih 100 stipendija i istakla da kompanijska podrška obrazovanju svima mnogo znači. – Hvala i za sve donacije koje ste nam poklonili sa željom da napredujemo. Znanje je moć, a projekti Srbija Ziđin Koper ovu krilaticu potkrepljuju na najbolji mogući način – kazala je ona i podsetila na reči velikog američkog naučnika i političara Bendžamina Frenklina, koji je kazao da investicije u znanje donose najbolje kamate.
Miljana Golubović – Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper Kineska korporacija u Boru i Majdanpeku direktno zapošljava blizu osam hiljada radnika, a indirektno više od 10.000 pošto sarađuje sa brojnim lokalnim kompanijama u oblasti inženjerskog projektovanja, građevinarstva, tehničkih usluga. Po preuzimanju upravljanja, u Boru i Majdanpeku posao je dobilo više od 2.700 novih, uglavnom mladih ljudi, što je najznačajniji doprinos ekonomskom razvoju Borskog okruga.
– Srbija Ziđin Koper sprovodi brojne akcije zalažući se za kvalitetnije obrazovanje i bolju budućnost naše dece. Time ujedno pokazuje veliko poštovanje prema svim lokalnim samopravama u Borskom okrugu – rekao je načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković.
Vladimir Stanković – Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper Srbija Ziđin Koper je do sada realizovala 185 donacija i za poboljšanje zdravstvene zaštite, saobraćajne infrastrukture, obrazovanja, sporta, tradicionalne umetnosti i zabavnih sadržaja za decu izdvojila 4,5 miliona američkih dolara.
G. Tončev Vasilić
Članak SRBIJA ZIĐIN KOPER NASTAVLJA PROGRAM STIPENDIRANJA UČENIKA BORSKOG OKRUGA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.