„SOVA“ SANJANA U BORU

Izvor: TimockeVesti.net, 09.Jun.2023, 07:01

„SOVA“ SANJANA U BORU

Bor – Pančevo, 9. jun – Ovo je naslov teksta objavljenog u Medija centru Bor 24. septembra 2018. godine o novom avionu „Sova“, koji je pančevačka „Utva“ samostalno napravila nakon više od 30 godina. Avion je uspešno obavio probni let na aerodromu u Pančevu. „Sova“ je nedavno sertifikovana, tako da su se stvorili svi uslovi da počne serisjka proizvodnja. O tom podvigu naših stručnjaka pisala je, pre neki dan, „Politika“ pod naslovom „Utvina“ „Sova“ >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << uspeh vazduhoplovne idndustrije“. Za Bor i Borane važno je i to da je „Sova“ zista sanjana u Boru, jer je rukovodilac razvoja i projektovanja u pačevačkoj fabrici Aleksandar Petrović, Boranin koji je Osnovnu školu „3. oktobar“ pohađao u svom gradu, u Boru. Njegov otac Novica i majka Jasna dugo su radili u borskoj Fabrici opreme i delova.
Jedan od prvih letova nove „Sove“, kako smo pouzdano saznali, planiran je i do Bora. U svakom slučaju, početno poletenje „Sove“ delo je i mladog inženjera Petrovića koji je, nesumnjivo, ušao u istoriju srpskog vazduhoplovstva. To je i prvi razlog za objavljivnje „Politikinog“ teksta u kome je Aleksandar Petrović detljno pojasnio najbitnije karakteristike novog „Utvinog“ aviona.
Posle 44 godine od poslednjeg dobijenog tip sertifikata i šest godina razvoja i ispitivanja, „Utva – avio-industrija” Pančevo dobila je takav sertifikat za avion „utva 75A41M” – „sova”. To je potvrda da letelica ispunjava sve sigurnosne standarde i tehničke zahteve u vazduhoplovstvu. Ovde ističu da je time srpska vazduhoplovna industrija stavljena na mapu zemalja koje su uspele da sertifikuju letelicu sa četiri sedišta, što jača reputaciju pouzdanosti i izvoz na globalno tržište, ali i da je to prvi sertifikat izdat u Srbiji u moderno doba.
Aleksandar Petrović „Proces sertifikacije znači da je letelica, posle svih ispitivanja i modifikacija koje smo uneli, pokazala da je sigurna i bezbedna za saobraćaj. Tip sertifikatom se kupcu omogućava da registruje avion u Srbiji i inostranstvu, jer Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, koji ga je izdao, radi pod međunarodnom organizacijom za bezbednost saobraćaja i samim tim je sertifikat priznat u čitavom svetu. Takođe, u ’Utvu’ je stigao i sertifikat za projektnu organizaciju, koji nam omogućava da ugovaramo poslove projektovanja, izrade prototipa i ispitivanja aviona, čime zaokružujemo čitav proces proizvodnje za naše potrebe, ali i za treća lica”, napominje za „Politiku” Aleksandar Petrović, rukovodilac Razvoja i projektovanja u „Utva – avio-industriji”.
Ovde ističu i druge benefite projekta „Sova”. Za fabriku je on značio i sticanje iskustva u projektovanju letelica, a u okviru projektne organizacije i ovlašćenja za ispitivanja u letu, što „Utva” u prošlosti nije imala. Tim inženjera, tehničara i mehaničara je tako tokom projektovanja i ispitivanja „sove” uradio više od 3.000 crteža i više od 350 izveštaja, a tokom letnih ispitivanja obaljeno je preko 250 letova, odnosno 300 časova leta ili 430 ciklusa, odnosno sletanja aviona. Takođe, 30 mladih inženjera, učešćem u razvoju aviona kao što je „sova”, radili su po najmodernijim principima projektovanja, analize podataka i numeričkih metoda. Tako su stekli prva iskustva u vazduhoplovnoj industriji, pa je urađeno i više od 20 master i diplomskih radova, a iz rada na ovom projektu nastaće i nekoliko doktorata.
„Kao nastavak razvoja projekta razmatamo ugradnju dizel-motora, kao dodatnu ponudu za korisnike kao što su avio-škole, ili aero-klubovi, da dođu do aviona sa manjom potrošnjom goriva, ali i manjim negativnim uticajem na životnu sredinu. Takođe, uz ovaj sertifikat vratili smo i tip sertifikat ’utve 75’ pod okrilje ’Utve’ i sada smo odgovorni i za plovidbenost tog aviona. Sve to je veliki korak u vazduhoplovnoj civilnoj industriji u Srbiji”, ističe Petrović.
Fabrika aviona „Utva” 5. juna puni 86 godina, a 10. juna organizuje letački dan. Tada će moći da se vide i avioni „lasta”, bespilotne letelice „vrabac” i „pegaz”, organizovaće se prikaz dvadesetak letelica, helikoptera, žirokoptera i hidroaviona i promocija „sove”. Na svom poligonu, pre svega, očekuju saradnike, aero-klubove i letačke škole, ali će kapije fabrike biti otvorene i za sve zainteresovane posetioce.
„Sova” jednomotorni avion, niskokrilac „Utva 75A41M” – „sova” modernizovana je verzija aviona „utva 75”, namenjena za početnu obuku i selekciju, aero-taksi usluge, sportsko letenje, turizam… Može se koristiti za izviđanje i fotografisanje iz vazduha, kao i nošenje lakog ili vežbovnog naoružanja, uz ugradnju odgovarajuće opreme. „Sova” je jednomotorni avion, niskokrilac, potpuno metalne konstrukcije tipa poluljuske, sa četiri sedišta u konfiguraciji „sajd baj sajd” u dva reda, sa fiksnim stajnim trapom. Kabina je široka 120 centimetara (47 inča), sa podesivim sedištima, pedalama za pilota i studenta/kopilota i dosta prostora za putnike.
Članak „SOVA“ SANJANA U BORU se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.