SMR odustao od RTB-a Bor

Izvor: B92, 30.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMR odustao od RTB-a Bor

Beograd -- Pošto do ponoći SMR nije zatražio produžetak licitacione garancije, tender za RTB Bor biće proglašen neuspešnim. Ruska kompanija saopštila je da odustaje od kupovine kombinata.

U obrazloženju SMR navodi da je razlog odustajanja to što im je Agencija za privatizaciju tražila da izmene ponudu. "Bili smo spremni da pregovaramo sa Agencijom za privatizaciju u okviru uslova koji se nalaze u našoj originalnoj ponudi, ali su oni uslovili pregovore izmenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponude", kaže za B92 Jelena Rolins, portparolka SMR-a.

Ona takođe navodi da je u okviru njihove ponude bilo predviđeno investiranje u zaštitu životne sredine. Da li će SMR učestovati na novom tenderu za RTB Bor zavisiće od uslova tendera, kaže Rolinsova.

"Originalni uslovi bili su predstavljeni u našoj ponudi i oni su uključivali i finansijsku garanciju. Mi smo bili spremni da pregovaramo na osnovu tih uslova", kaže ona.

"Ali, Agencija je zahtevala da proširimo i povećamo finansijsku garanciju pre nego što počnemo da pregovaramo", tvrdi ona.

Vlada: Ubuduće strateški partner

Pomoćnik ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Nebojša Ćirić izjavio je da će i drugi tender za prodaju Rudarsko-topioničarskog basena Bor biti poništen.

"Treći tender za prodaju RTB-a, najverovatnije, neće biti objavljivan već se se tražiti strateški partner za to preduzeće, na sličan način kao što je to urađeno sa kragujevačkom Zastavom", rekao je Ćirić novinarima.

"Ekološki deo naše investicije uključivao je i modernizaciju i zamenu postrojenja, činio je najveći deo investicione obaveze, više od 200 miliona dolara", navodi Rolinsova.

"Planirali smo da izgradimo proizvodna postrojenja koja bi ispunila sve pravne uslove i standarde Srbije i bila bi usklađena i sa svim relevantnim evroposkim standardima. Te ciljeve bilo bi nemoguće dostići bez programa za zaštitu životne sredine", navodi ona.

"Dakle, to je postojalo u našem programu, više od 200 miliona dolara išlo bi u ekološki program", navodi ona.

Agencija za privatizaciju danas bi trebalo da se oglasi o sudbini drugog tendera za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, pošto SMR nije zatražio produžetak licitacione garancije za pregovore za još 30 dana.

Agencija će saopštiti da li će biti objavljen novi, treći tender ili će se na drugi način tražiti strateški partner za RTB Bor.

Ruska kompanija SMR je bila drugoplasirana na tenderu za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Ona posluje u okviru "Bejzik elementa" najbogatijeg ruskog biznismena Olega Deripaske.

Predstavnici reprezentativnih sindikata RTB-a smatraju da sa ruskom kompanijom ne treba dalje pregovarati i traže od države novi model privatizacije.

Neuspeli pokušaji privatizacije RTB-a Bor

Neuspešni pokušaj privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor trajao je godinu i po dana, tačnije dvadeset meseci.

Prvi tender za prodaju RTB-a raspisan je u septembru 2006. godine, a minimalna cena za kupovinu kombinata bila je 266,7 miliona dolara.

Rumunski Kuprom pobedio je na tenderu, ponudivši 400 miliona dolara, odnosno 80 miliona dolara više od drugoplasiranog konzorcijuma kiparske kompanije Ist point, u vlasništvu srpskog biznismena Zorana Drakulića i londonskog fonda ORN. Trećeplasirana je bila firma Amalko, sa Kipra.

DSS za direktne pregovore

Funkcioner Demokratske stranke Srbije Nenad Popović izjavio je da će odmah po formiranju nove vlade ta stranka predložiti da se krene u direktne pregovore sa zainteresovanim strateškim partnerima za RTB Bor.

"Smatramo da je prodaja RTB Bor pitanje od izuzetnog značaja za ekonomiju Srbije i zato ćemo posle formiranja nove vlade predložiti da se krene u direktne pregovore sa zainteresovanim strateškim partnerima", naveo je Popović u pisanoj izjavi i ukazao da je poništavanje drugog tendera za privatizaciju RTB Bor veoma loša vest za državu i zaposlene u tom kompleksu.

Ugovor o prodaji potpisan je u martu prošle godine, da bi mesec dana kasnije bio poništen, jer Kuprom ni u dodatnom roku nije dostavio bankarsku garanciju.

Drugi po redu tender za prodaju Rudarsko-topioničarskog basena Bor raspisan je 31. avgusta 2007, po početnoj ceni od 340 miliona dolara.

Na drugom tenderu prijavili su se ruska firma SMR, koja posluje u sastavu "Bejzik elementa", vlasništvo ruskog magnata Olega Deripaske, i austrijska kompanija Atek, čiji je vlasnik austrijski biznismen Mirko Kovač.

Uslov za učešće na tenderu bio je da se potencijalni kupac bavi proizvodnjom, preradom ili prodajom bakra ili proizvoda od obojenih metala u prethodne dve godine i da je u tom periodu imao godišnji prihod veći od 250 miliona dolara ili da upravlja imovinom od najmanje 600 miliona dolara.

Ponude za RTB otvorene su 6. novembra, a najbolju ponudu za kapital dao je Atek - 466 miliona dolara, dok je ruska kompanija SMR ponudila 370 miliona dolara.

Atek je 3. decembra proglašen za prvorangiranog ponuđača, da bi ubrzo nakon toga, odnosno 11. decembra, Agencija za privatizaciju započela pregovore koji je trebalo da budu okončani 8. januara, ali su dodatno produženi za 30 dana, do 8. februara.

Ugovor o prodaji Rudarsko-topioničarskog basena Bor potpisan je 8. februara u Vladi Srbije, pri čemu se kupac obavezao da poveća sumu za investicije sa obaveznih 180 miliona na 230 miliona dolara.

Potpisanim ugovorom kupac se obavezao da preuzme i 4.691 zaposlenog i u da u roku od tri godine od zatvaranja transakcije ne otpusti nijednog radnika.

Atek je trebalo da do 22. februara uplati celu prodajnu cenu za RTB, ali je na njegov zahtev Agencija za privatizaciju odobrila naknadne rokove za plaćanje kupoprodajne cene.

Ta firma je prihvatila predlog Agencije da do 29. februara uplati 150 miliona dolara, a preostali deo novca u vrednosti od 316 miliona dolara isplati do 4. aprila.

Atek je tražio dodatno produženje roka od dva meseca, predloživši da umesto 316 miliona dolara, uplati 230 miliona dolara odmah, a dodatnu sumu isplati do 7. maja.

Rešavanje dileme da li odobriti produžetak ugovora ili raskinuti ugovor sa Atekom prepušteno je Odboru za nadzor i sprovođenje privatizacije RTB Bor, koji je 9. aprila većinom glasova ministara odlučio da se sa Atekom raskine ugovor.

Doneta je i odluka da se pregovori nastave sa drugorangiranim ponuđačem na tenderu, firmom SMR, koja je u vlasništvu ruskog biznismena Olega Deripaske.

Toj firmi je 14. aprila i zvanično poslat dopis kojim se poziva da dođe na pregovore u Agenciju za privatizaciju, ali da prethodno produži licitacionu garanciju od 10 miliona dolara, kojoj je rok isticao 29. aprila.

SMR na kraju nije produžio rok licitacionoj garanciji i objavio je da se povlači iz tendera zbog postavljanja dodatnih finansijskih uslova od strane Agencije za privatizaciju.

Ovim je praktično propao i drugi tender za RTB Bor, a nadležnima je ostalo da odluče da li će se ići na treći tender ili na pronalaženje novog modela privatizacije RTB Bor.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dinkić: Deripaska odustao, tender za RTB Bor biće poništen?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2008, 00:37

BEOGRAD - Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je, prema njegovom dubokom ubeđenju, SMR odustao od kupovine RTB Bora i ocenio da se ruska kompanija prijavila na tender iz "političkih razloga", bez stvarne namere da kupi RTB Bor..."Velika je verovatnića da će ovaj tender...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.