SAOPŠTENJE GRUPE GRAĐANA „GLASNO ZA OMLADINU“ POVODOM REBALANSA BUDŽETA I FUNKCIONISANJA LOKALNE SAMOUPRAVE

Izvor: TimockeVesti.net, 04.Jul.2022, 15:25

SAOPŠTENJE GRUPE GRAĐANA „GLASNO ZA OMLADINU“ POVODOM REBALANSA BUDŽETA I FUNKCIONISANJA LOKALNE SAMOUPRAVE

Saopštenje GG „Glasno za omladinu“ objavljujemo u skraćenom obliku.
Bor, 4. jul – Usvajanjem rebalansa budžeta čelnici grada Bora su pokazali da im je forma bitnija nego sama suština. Prevashodno, nejasno je zašto su uvećana sredstva, za sanaciju vrtića u Zlotu, za tačno 20.000.000 dinara. Osnovno pitanje je koji su se tržišni uslovi promenili za sedam meseci u odnosu na period usvajanja budžeta za 2022. godinu, te >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << je na početku godine to moglo biti obavljeno za 9.891.373,00, dok je sada potrebno skoro 3 puta više. Smatramo, da su ova sredstva mogla biti iskorišćenja za druge projekte u Zlotu jer su izdvojena sredstva sasvim dovoljna za adaptaciju prostora tih dimenzija.
Sledeća nelogičnost ogleda se u činjenici da se ne poštuje projektovana modifikovana Grapenberg metoda za otkopavanje rudnog tela „Borska Reka“, te je jedina alternativa u daljem otkopavanju primena neke metode sa zarušavanjem rude i pratećih stena. U tom slučaju Opšta bolnica Bor je u zoni uticaja podzemnih rudarskih radova, te se ona mora izmestiti. Izdvajanje 24.598.800,00 dinara samo za projektu dokumentaciju rekonstrukcije, sanacije i adaptacije iste je nesvrsishodno. Prvi problem ogleda se u činjenici da je svakako previše novca odvojeno za samu dokumentaciju, dok je drugi i možda bitniji, neodrživost ovog projekta. Naime, potrebno je izmestiti Opštu bolnicu Bor, a ne rekonstruisati trenutnu zgradu. Grad Bor mora da dobije novu bolnicu i u tome treba da učestvuju privredni subjekti u gradu Boru, a pogotovu oni koji najviše narušavaju zdravlje građana. Takođe, Republika Srbija mora da učestvuje u ovakvom projektu.
Posebno je zabrinjavajuće da je predviđen utrošak od 21.972.612,00 dinara za investiciono održavanje ograde predškolske ustanove „Bambi“. Prevelika suma za objekte ovih razmera.
Nejasna je i čienjnica da se Akva park gradi na mestu gde postoji polularno mesto za okupljanje mladih, i nejasna je logika zašto Akva park mora da bude pored sadašnjih bazena. Samo je potrebno pronaći novu lokaciju za akva park i na taj način ništa ne bi moralo biti rušeno.
Isto važi i za stadion FK „Rudar“. Umesto da se tržni centar gradi na mestu predviđenom za novi stadion, mi imamo rušenje starog, gradnju novog i izgradnju tržnog centra. Pre svega, nema potrebe za izgradnjom novog tržnog centra, već je potrebno rešiti imovinsko-pravne odnose u odnosu na „Kapiju grada“. Na taj način rešila bi se tri problema: Ruglo na ulazu u grad, ne bi se utrošila sredstva za izgradnju novog stadiona, a prazan prostor kod Ekonomske škole mogao bi biti utrošen za druge projekte.
Stanovnici sela Gornjana u reonu „Velika Kulma“ zaslužuju asfaltirani put. Pored toga što tamo žive, kako mlade osobe, tako i starije, ovaj pravac povezuje dve značajne saobraćajnice: put Bor-Vlaole-Majdanpek i put Bor-Crnajka-Donji Milanovac, te bi asfaltiranje ovog puta bilo značajno i za regionalni saobraćaj.
I na kraju, pozivamo sve sugrađane da pomognu porodici Sokočanin, porodici koja je ostala bez krova nad glavom, a član porodice je dete sa cerebralnom paralizom, uplatom sredstava na dinarski namenski račun UG „Glasno za omladinu“ 160-6000001458334-38 kod Banka Intese, ili na račun GG „Borci za Bor“ 330-32001863-56 kod CREDIT AGRICOLE BANKA SRBIJA. Svrha uplate je „Pomoć porodici Sokočanin“.
 
Članak SAOPŠTENJE GRUPE GRAĐANA „GLASNO ZA OMLADINU“ POVODOM REBALANSA BUDŽETA I FUNKCIONISANJA LOKALNE SAMOUPRAVE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.