Rudnik progutao celo selo

Izvor: MC Bor, 30.Jul.2012, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudnik progutao celo selo

Bor, 30. jul
Seljaci Krivelja konačno su izgubili reku, potoke, bunare, njive, pa i vazduh
Autor: M.C.
Nekada pitomo selo Krivelj, udaljeno pet-šest kilometara od Bora, u srcu Homoljskih planina, danas je, zajedno sa vodotocima, ognjištima i imanjima, u grotlu nedavno proširenog Rudnika bakra Veliki Krivelj. Nekadašnjim seljacima ništa nije ostalo zdravo i čitavo, čak im je i – vazduh zatrovan.  Iz obližnje Topionice i rafinacije bakra svakodnevno se nad celim krajem ispuštaju gusti oblaci sumpordioksida padajući na useve, stoku i ljude. Površinski kop rudnika je, pre tri meseca, proširen za još 100 hektara, tako da je opasao gotovo celo selo na koga se nalegla i prašina sa rudarskih kopova, zidovi kuća pucaju pod teretom stalnog miniranja, reka je zajedno sa potocima i bunarima puna otrovnih rudničkih voda.
-Zahtevamo da se poštuje Prostorni plan donet 1993. godine. Taj dokumenat, usvojen je na sednici Skupštine opštine Bor, a njime se garantuje preseljenje ugroženih domaćinstava i snadbevanje zdravom pijaćom vodom. Predviđene su još neke olakšice i beneficije za izgubljenim imanjima, kao i obeštećenje za popucale zidove kuća i ostalih objekata. Rudnici bakra zasad se malo čega usvojenog pridržavaju- zaključak je sa poslednjeg zbora meštana sela Krivelj.
Dragan Jankucić, predsednik Udruženja građana Ekoagenda 1935. ističe da u selu nema više uslova za opstanak, niti bilo kakvog života, pa je jedino rešenje da se ispoštuje Prostorni plan i sprovede iseljenje narednih sedam godina.
U Rudnicima bakra Bor naglašavaju da su, pre dve decenije, iselili deo sela u reon Banjica i na Džanovo polje, ali je to nedovoljno. Plaćeno je i zemljište za proširenje rudnika, u rudniku je zaposleno više desetina meštana, pomaže se infrastruktura u mestu.
-Sve je džabe, rudnik je progutao gotovo celo selo, moramo se, ko zna posle koliko vekova, kompletno iseljavati. A to košta i tu nastaju nesporazumi-kaže Jankucić.

Podeli/Sačuvaj

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.