Rudnici RTB-a biće ustupljeni strateškim partnerima na upravljanje

Izvor: Bor030.net, 08.Avg.2014, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudnici RTB-a biće ustupljeni strateškim partnerima na upravljanje

Direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoje Spaskovski kaže da bi do kraja avgusta mogao biti objavljen poziv za strateškog partnera u tri ležišta bakra u Boru i Majdanpeku.

“Već u avgustu očekujemo raspisivanje poziva za strateškog partnera za eksploataciju rudnih ležišta bakra ‘Borska reka’, ‘Cerovo primarno’ i ‘Čoka Marin’ “, rekao je direktor novinarima povodom Dana rudara, 6. >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << avgusta.

U tim rudnicima će jedan ili više strateških partnera imati većinsko vlasništvo i upravljački paket, ali njihova ukupna ulaganja ipak neće preći 40 odsto ukupne imovine RTB-a.

Minimalna ulaganja za prva dva rudnika se procenjuju na po 100 miiona dolara, a za rudnik “Čoka Marin” najmanje 30 miliona dolara. Godišnja proizvodnja u tim rudnicima se procenjuje na 40.000 tona bakra.

“Koncentrat bakra iz ta tri rudnika biće topljen u novoj borskoj topionici, koja će biti završena do 23. decembra”, rekao je direktor.

Spaskovski je ponovio, da će, nakon restrukturiranja RTB-a koje je u toku, većinski deo duga preduzeća biti pretvoren u kapital države, a komercijalnim poveriocima dug će biti vraćan po dogovoru.

Dugovanja RTB-a iznose oko milijardu dolara. Najveći deo duga (80 procenta) je prema državnim poveriocima, a ostalo domaćim i stranim komercijalnim poveriocima.

Po svojim podacima, RTB je u prvih šest meseci ove godine imao dobit od 7,5 miliona dolara, iako je kiša otežala rad na kopovima u Boru i Majdanpeku.

(Tanjug)

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.