Remont Topionice i Fabrike sumporne kiseline počinje sredinom septembra

Izvor: Bor030.net, 06.Sep.2016, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Remont Topionice i Fabrike sumporne kiseline počinje sredinom septembra

Radnici Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor započeće sredinom septembra radove na otklanjanju nedostataka koji su uočeni tokom skoro jednoipogodišnjeg rada novog pirometalurškog postrojenja.

Biće remontovani delovi sistema u Topionici i Fabrici sumporne kiseline.

U Topionici biće preventivno saniran kotao utilizatora i to, pre svega, u delu spoja kotla sa fleš-peći.

“To je mesto gde se često stvaraju naslage koje smo minirali, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << su se pojedine cevi oštetile. Njih smo dosad “krpili”, a zastoj ćemo iskoristiti da ih što više zamenimo novim, kako bi ta pozicija bila sigurna u narednom periodu. Predstoje aktivnosti i na redlerskom sistemu za otprašivanje gasova ispod kotla utilizatora, pošto se pohabao kako redlerski deo, tako i kutije kroz koje se oni kreću. Na sistemu za vuču gasova saniraćemo duvaljku, odnosno ventilator za vuču gasova iz fleš-peći. Tu ćemo rekonstruisati damper tako što ćemo, umesto dosadašnjeg načina zatvaranja tzv. giljotinom, ugraditi klapnu koja se već pokazala efikasnom na delu gasovoda prema Sumpornoj. Saniraćemo, takođe, i vezu između kotla i elektrofiltera (tzv. guščji vrat), jer smo primetili da gasovi izbijaju i na tom delu kada je sistem “na pritisku”” – rekao u izjavi za “Kolektiv” Slaviša Stefanović, upravnik Topionice.

U odeljenju konvertora i rafinacije konvertor K-4, koji trenutno ne radi, treba da se „dovede“ u osu, s obzirom na to da su merenja pokazala odstupanja.

Anodna peć broj jedan biće generalno remontovana, kao i stara livna mašina.

Posebna pažnja obratiće se na demoler za skidanje anoda koji je u poslednje vreme veoma nesiguran, pa često dolazi do prekida livenja.

Zastoj će se iskoristiti i za sanaciju dela kranske staze neposredno iznad konvertora, jer je nemoguće to učiniti kada oni rade.

I u ostalim odeljenjima odvijaće se manje intervencije u zavisnosti od potreba agregata.

Posla biće i u Fabrici sumporne kiseline gde će biti zamenjen deo katalizatora u kontaktnom reaktoru. Planirana je i sanacija zone „D“ mokrog elektrostatičkog filtera.

U delu pranja i prečišćavanja gasova iz fleš-peći zameniće se kompenzator, tzv. spul, ulazna cev, deo gasovoda i ispuna u rashladnom tornju iza skrubera.

Planirano je servisiranje glavne duvaljke za usisavanje topioničkih gasova, čišćenje i sanacija rashladnog tornja, cevi od FRP-a, kao i kontrola i kalibracija kompletne merno-regulacione tehnike i elektrouređaja

Većinu poslova obaviće radnici Topionice i Sumporne, dok će za pojedine specifične radove biti angažovana tzv. treća lica (ATB FOD, AD WOOD i „Simens“), piše “Kolektiv”.

(Kolektiv / Bor030)
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.