Reforma parafiskalnih nameta

Izvor: MC Bor, 09.Okt.2014, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforma parafiskalnih nameta

Bor. Beograd, SAOPŠTENJE NALED
Pet koraka do reforme parafiskalnih nameta Opterećenje privrede parafiskalnim nametima biće smanjeno ukoliko Vlada Srbije preduzme pet koraka – eliminiše naplatu više taksi za jednu uslugu, usaglasi visinu taksi srazmerno ceni pružene usluge, ukine namete za koje se od države ne dobija nikakva usluga ili vrednost, vrati opštinama prihode od taksi koji im po prirodi stvari pripadaju, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << i da formira javni elektronski Registar taksi i naknada na nacionalnom nivou i propiše da institucije ne mogu da naplaćuju takse i naknade ukoliko nisu registrovane u tom registru.

To su ključne preporuke analize “Neporeski nameti u Srbiji 2014.” koju su danas u beogradskom hotelu Hyatt predstavili Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i USAID Projekat za bolje uslove poslovanja. NALED i USAID kreirali su drugi Registar parafiskalnih nameta, koji pokazuje da privreda plaća 384 neporeskih nameta od kojih su 247 parafiskalni.
Poseban problem predstavlja netransparentno i nepredvidivo uvođenje novih nameta i povećanje postojećih. Na skupu je ocenjeno da takva praksa kažnjava privredne subijekte koji posluju legalno i plaćaju sve obaveze, gura ih u sivu zonu, kao i da je umesto povećanja neporeskih nameta neophodno bolje organizovati naplatu postojećih poreza i efikasnije suzbijati nelegalno poslovanje.
- Sad je trenutak da se ulože dodatni napori pre svega u domenu borbe protiv sive ekonomije kako bi se obezbedio stabilni priliv prihoda u budžet. NALED je spreman da pomogne – izjavio je potpredsednik Upravnog odbora NALED-a i generalni direktor Coca-Cola Hellenic Srbija Ramon Vajdinger.
Prvi registar parafiskala kreiran je 2012. nakon čega je na predloga NALED-a i USAID Projekta za bolje uslove poslovanja ukinuto 138 parafiskalnih nameta i davanja preduzetnika tada su smanjena za 41%. Trend ukidanja suvišnih taksi nije nastavljen, a opterećenje za velike privredne subjekte ostalo je gotovo nepromenjeno. Dvadeset najizdašnijih taksi koštale su privredu 76,5 milijardi dinara u 2013.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.