RTB je rak rana srpske privrede

Izvor: MC Bor, 09.Jul.2014, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTB je rak rana srpske privrede

Bor, 9. jul
(Autor je poznati rudarski stručnjak i nekadašnji direktor Rudnika bakra Bor)
Uvidom u konsolidovani finansijski izveštaj za 2013.godinu, koji je objavljen na sajtu Agencije za privredne registre, RTB Bor ima gubitak iznad visine kapitala 257 miliona dolara, a dugoročne i kratkoročne obaveze su oko 960 miliona dolara. Poražavajuće. Sada je i malo jasnije zašto je ministar za privredu Dušan Vujović nedavno izjavio da su Simpo iz Vranja i RTB Bor – rak rane srpske privrede. A mi i dalje slušamo hvalospeve neodgovornog menadžmenta, i nesposobnog, kako je nedavno izjavio premijer Vučić.
Sada se postavlja logično pitanje, da li je ovako urušena i posrnula firma trebalo da ulaže u nepotrebne i promašene investicije i da stvara nove gubitaše kao što je: hotel Jezero, Dom odmora, konjušnica i još neki objekti Sportskom centru, Fabrika strujomera, Zoološki vrt… A ako se još ima u vidu i da investicioni zahvati u proizvodnom delu RTB-a Bor debelo kasne i umesto da stvaraju novu vrednost, oni stvaraju nove finansijske nevolje. Jer, krediti već stižu na naplatu, dok dodatnih prihoda od tih programa – nema ni na vidiku. Još sumornija prognoza za buduće poslovanje RTB-a Bor je ako se zna da će proizvodnja rude i bakra brzo biti u velikim problemima, što je proizvod neodgovornog i nestručnog rada onih koji vode ovu kompaniju. Ili drugačije: raskrivanje kopa Veliki Krivelj opasno zaostaje, i već sada je manjak od 30 miliona tona u odnosu na projektovanu dinamiku raskrivanja ležišta; u kriveljskoj flotaciji, zbog nedovršenog remonta, iskorišćenje bakra iz rude ne prelazi 70 odsto, što odnosi milione dolara zbog manjeg iskorišćenja. Samim tim, u ovom rudniku ozbiljno je ugrožena proizvodnja rude i bakra u predstojećem periodu. Isto tako, rudnik Cerovo je u velikim problemima sa kvalitetom rude, kao i sa dinamikom raskrivanja Cerova 2. Zaključak je da će na Cerovu 1 proizvodnja rude biti završena krajem 2015.godine, dok je Cerovo 2 nepripremljeno za proizvodnju.To će opet prouzrokovati prekid u proizvodnji. Katastrofa. Rudnik bakra Majdanpek debelo kasni sa raskrivanjem ležišta Južni revir. Zahvaljujući jedino novom klizištu na Severnom Reviru ruda dolazi na radilište iz postojećih bokova kopa. Da nije bilo te neplanirane prirodne sile – proizvodnja bi stala! Katastrofa bi bila još veća.
Sveukupno, teško nama.
 

Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.