“RTB Bor” ostaje  državni

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“RTB Bor” ostaje državni

Posle dva neuspešna tendera “RTB Bor” ostaje u državnom vlasništvu uz investiciju od 130 miliona evra za izgradnju nove topionice. Rudarski deo firme biće ponovo na tenderu.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će "Rudarsko topioničarski basen Bor" do daljeg ostati državno preduzeće.

Odlučeno je da država investira 130 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dolara u izgradnju potpuno nove topionice bakra. Procena je da bi ona mogla biti izgrađena za tri godine, a država će novac obezbediti uzimanjem robnih kredita od proizvođača, kazao je Dinkić nakon sastanka sa poslovodstvom i predstavnicima reprezentativnih sindikata "RTB Bora".

Dinkić je dodao da će manjinski udeo u rudarskom delu RTB "Bora" biti ponuđen na novom tenderu eventualnim investitorima koji su spremni da ulože najmanje 120 miliona dolara u novu opremu.

"Topionica i rudarska delatnost biće spojeni u jedno preduzeće, država će sve dugove pretvoriti u kapital i na taj način postati većinski vlasnik Bora, a na tender ćemo pozvati potencijalne investitore za rudarsku delatnost da se jave i da u srazmeri sa svojim ulogom postanu manjinski vlasnici Bora", izjavio je Dinkić.

Rekao je da će pravo da konkuriše za kupovinu rudnika imati sve kompanije koje se bave ovom delatnošću, pa čak i austrijski "Atek" i rumunski "Kuprom", koji na dva prethodna tendera kao najbolji ponuđači nisu obezbedili novac za kupovinu "RTB-a".

Budućim zainteresovanim partnerima za rudnike, daće se rok za prijavu do sredine aprila. Ministar ekonomije nije isključio da budući manjinski partner postane čak i većinski vlasnik RTB-a, ukoliko privhvati otplatu kredita za Topionicu.

Dinkić je dodao i da će tri fabrike iz sastava "RTB Bor", Belorečki peščar, Kisikana i Zagrađe, koje imaju oko 200 radnika biti ponuđene odvojeno kao imovina na privatizaciju strateškim partnerima.

Napomenuo je i da će nova strategija za "RTB" zvanično biti usvojena na Vladi polovinom februara.

Vršilac dužnosti generalnog direktora RTB-a Blagoje Spaskovski, izjavio je da će Topionica biti izgrađena po tehnologiji iz Australije ili Finske sa iskorišćenjem bakra od 98 odsto.

Predsednik Samostalnog sindikata "RTB Bor" Dragan Aleksić izjavio je da su radnici zadovoljni potezom države.

"Sigurno je da je ovom ponudom ministar Dinkić obradovao sve ljude u Timočkoj krajini, a naročito one u Boru i Majdanpeku. Nadam se da će ovo biti i realizovano i da su oni koji su koristili ovu ekonomsku krizu sa nekim ucenjivačkim ponudama izbrisani, a da će doći samo oni strateški partneri za manjinski deo koji žele da ozbiljno ulažu", rekao je Aleksić.

Ocenio da je za "RTB Bor" najbolje da ostane u državnom vlasništvu s obzirom da je reč o proizvodnji od strateškog značaja i naglasio da će biti posla za sve radnike.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.