RTB Bor od crne rupe do razvojne šanse Srbije

Izvor: B92, 01.Sep.2018, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"RTB Bor od crne rupe do razvojne šanse Srbije"

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić smatra da Kinezi imaju ozbiljne namere po pitanju strateškog partnerstva u RTB Boru.

Dodaje da je država postigla najviše što je mogla.

"Kada pogledamo gde je bio RTB Bor, a gde je danas, da je napravio gubitak od 1,1 milijarde evra i da je Srbije preuzela na sebe 900 miliona evra. Da sa našim resursima i potencijalima i onim što može samo država da ponudi možemo samo da stavimo katanac, onda kako god napravili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ugovor možemo da budemo zadovoljni. Kao i time što je došla kineska strana i preuzela upravljanje", rekao je Savić.

Savić naglašava da je RTB Bor od “crne rupe” postao razvojna šansa Srbije.

Napomenuo je da Kina danas troši više od trećine svetske energije i sirovina, da je četiri decenije imala dvocifrene stope rasta BDP-a i da ta zemlja ugrožava SAD po pitanju ekonomskog razvoja.

"To nam sve garantuje da Kina, ipak, nije prešla desetine hiljada kilometara da dođe u Srbiju da bi bila godinu dana ili nekoliko godina. To nam sve govori da će ovde rudariti više decenija, da su došli da ostanu i da RTB sada ima perspektivu. Kina se ne šali sa Borom, došli su sa ozbiljnim namerama", kaže Savić.

Ističe da je dobro što je došla kineska kompanija Ziđin iza koje stoji država Kina.

"Ako se sve bude odvijalo kako je rečeno, možemo očekivati da će se dva odsto BDP-a države stvarati u RTB Boru. Možemo očekivati proizvodnju za četiri ili pet godina od 130.000 ili 140.000 tona katodnog bakra, što je bila najveća prozvodnja u bivšoj Jugoslaviji", rekao je on i podsetio da je RTB Bor bio jedan od najvećih izvoznika i preduzeća.

Savić smatra da je, ipak, država trebalo da zadrži većinsko vlasništvo u RTB-u Bor, a Kinezima preda samo upravljanje.

"Ne znam koliko se država zaštitila i obezbedila učešće u donošenju važnih odluka, sada samo spekulišemo i nagadjamo, ali ako je prepustila zlatnu akciju za vlasništvo od 37 odsto, to nije dobro rešenje jer kada se proda i vlasništvo i upravljanje država može samo da gleda kako se upravlja", rekao je Savić.

Dodao je da se dokapitalizacijom RTB-a od 350 miliona dolara, na šta se obavezao Ziđin, povećava i vrednost udela države Srbije u toj kompaniji za oko 120 miliona dolara.

Istakao je da nije dobro i što, po svemu sudeći, nije oročen period u kome je kineska kompanija dužna da zadrži svih 5.000 radnika. "Moje isustvo sa stranim investitorim je da sve što se sa njima pismeno ne reguliše i nije obavezujuće", rekao je Savić, ali je dodao da, obzirom na to da je strateški partner najavio da će udvostručiti ili utrostručiti proizvodnju, nije nerealno očekivati povećanje broja zaposlenih.

Dodao je i da još nije mogao da čuje potpune informacije šta je sve dogovoreno sa kineskim strateškim partnerom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

“RTB Bor od crne rupe do razvojne šanse Srbije”

Izvor: Capital.ba, 01.Sep.2018

BEOGRAD – Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić smatra da Kinezi imaju ozbiljne namjere po pitanju strateškog partnerstva u RTB Boru. “Kada pogledamo gde je bio RTB Bor, a gde je danas, da je napravio gubitak od 1,1 milijarde evra i da je Srbije preuzela na sebe 900 miliona evra. Da sa...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.