RTB Bor našao izlaz iz minusa

Izvor: MC Bor, 17.Feb.2011, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTB Bor našao izlaz iz minusa

Bor, 17.februar
Poslovanje višedecenijskog borskog gubitaša nagoveštava bolje dane. Proizvodnja će biti za trećinu veća
To što, pre nekoliko godina, niko nije hteo da kupi Rudarsko-topioničarski basen Bor, iz današnjeg ugla deluje kao dobra vest. Jer, cene metala na svetskoj berzi rastu vrtoglavom brzinom, >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << a RTB Bor, prema tvrdnjama zamenice generalnog direktora ove firme Mirjane Antić, prvi put posle dve decenije ima šansu da poslovnu godinu završi s pozitivnim rezultatom, pišu Novosti.
- Planirana je proizvodnja 27.000 tona bakra, 735 kilograma zlata i 4,6 tona srebra, što je gotovo za trećinu više nego u 2010. godini - kaže Antićeva za „Novosti“.

Naravno, da bi se ovi planovi ostvarili, potrebna su i sredstva. Veća proizvodnja u RTB biće i finansijski potkrepljena, i to sa 272 miliona dolara.
-Najviše novca, odnosno 163,2 miliona dolara, biće investirano u izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline - precizira Antićeva. - Za kupovinu nove opreme za rudnike, automatizaciju flotacija, odnosno pogona u kojima se prerađuje ruda, kao i otvaranje ležišta bakra i zlata „Čoka Marin“, kod Majdanpeka, biće investirano dodatnih 103,8 miliona dolara. Ove godine planirali smo i da za saniranje štete, koju smo proizveli rudarskim i metalurškim aktivnostima, uložimo najmanje pet miliona američkih novčanica.
AKTIVIRANJE RUDNIKA Naša sagovornica navodi i da ima zainteresovanih kompanija za otvaranje rudnika bakra „Cerovo“, gde, prema prvim analizama, ima blizu 120 miliona tona rude. Odatle bi se preradom u naredne dve decenije moglo dobiti 350.000 tona bakra, 18 tona zlata i gotovo 120 tona srebra.
- Naši stručnjaci predlažu aktiviranje „Cerova“ po fazama - podvlači Antićeva. - Međutim, kasnije bi bilo neophodno i izmeštanje pruge Beograd - Bor, kako bi se otkrilo celo ležište.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.