RTB Bor: Mehanički završetak nove topionice nije i početak proizvodnje

Izvor: MC Bor, 21.Maj.2014, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTB Bor: Mehanički završetak nove topionice nije i početak proizvodnje

Bor, 21. maj
Autor: M.C.
Vest da bord direktora za projekat „Nova topionica“ u Boru garantuje „mehanički završetak rekonstrukcije nove topionice i izgradnju Fabrike sumporne kiseline do 23. decembra ove godine“ i jeste i nije obradovala građane Bora. Dobro je, smatraju upućeni, što se radovi ubrzavaju i što su svi graditelji: SNC Lavalin, Outotek i Energoprojekt, uz nadzor Građevinskog fakulteta iz Beograda, zauzeli jedinstven stav da se radovi ubrzaju i ispoštuje dati rok. Nije ohrabrujuće što mehanički završetak radove ne znači i početak proizvodnje, a samim tim i čisto nebo nad Borom.
Stručnjaci nisu optimisti da će ceo projekat i čisto nebo biti ne do kraja ove, nego i sledeće godine. Problemi su višestruki, od potrebnog dodatnog novca do konačnog uspostavljanja procesa proizvodnje. Pitanje koje se najčešće spominje jeste da li će biti obezbeđeno dovoljno sirovina (koncentrata bakra) za jednu takvu, savremenu topionicu. Godišnja proizvodnja planirana je na 80.000 tona katodnog bakra, što je najmanje dvostruko više nego danas. Kada se cela „mašinerija“ postavi do kraja ove godine, preostaje još, po najstručnijim procenama, 50 odsto radova, od gradnje fabrike za prečišćavanje vode do ostale infrastrukture.
-To bi bila prava i kompletna informacija. Jer, građane najviše interesuje kada će se rešiti ekološki problemi najdirektnije vezani za topioničku proizvodnju. Zato je neophodno i dodatno objašnjenje menadžmenta RTB-a, s konkretnim obrazloženjem zašto se do sada kasnilo i koliko će da koštaju raniji zastoji. Naravno, ukoliko nadležni procene da je transparetnost u radu na ovom izuzetno značajnom objektu u ovom času bitna-naglašavaju naši pouzdani izvori dodajući da je ceo posao trebalo da bude okončan u drugoj polovini prošle godine.
Podeli/Sačuvaj
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.