Prvi bakar iz nove topionice u RTB-u Bor

Izvor: TimockeVesti.net, 26.Apr.2015, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi bakar iz nove topionice u RTB-u Bor

U novoj topionici u Boru izlivena je prva količina bakra po najsavremenojoj tehnologiji i evropskim ekološkim sandardima, što će, prema rečima generalnog direktora RTB-a Bor Blagoja Spaskovskog, pored unapređenja proizvodnje obezbediti i čisto nebo nad tim gradom i okolinom.
Nakon tri i po godine rada, projektovanja i izgradnje, a potom i funkcionalnog ispitivanja nove topionice i fabrike sumporne kiseline i svih njenih pratecih >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << postrojenja, za šta je uloženo oko 250 miliona evra, sinoć je oko 22.30 sati potekao prvi bakar iz novih pirometalurških postrojenja, izlivena prva anoda po autogenoj fleš-smelting tehnologiji i dobijeno prvih 150 tona anodnog bakra.
“Ovo je izuzetan dan za Borane i meštane okolnih sela koji dobijaju čisto nebo, ali i izuzetan dan za sve građane Srbije, jer radom nove topionice RTB Bor povećava svoje učešće u bruto društvenom proizvodu zemlje, otvara nove pravce razvoja u delu prerade bakra i mogućnosti za povecanje standarda u odredenim privrednim granama”, rekao je Spaskovski Tanjugu.
Spaskovski se zahvalio svima koji su, kako je rekao, doprineli izgradnji novih pirometalurških postrojenja u Boru i učinili sve da nova topionice i fabrika sumporne kiseline počnu da rade.
“Hvala svim učesnicima u ovom velikom projektu, najvećem ekološkom i ekonomskom poduhvatu u Srbiji. Učestvovanjem u izgradnji nove topionice svi smo doprineli i stabilizaciji države koju vodi vlada”, naglasio je on.
Za izgradnju novih postrojenja u Boru, odnosno za zamenu tehnologije topljenja novom, savremenom autogenom jedinicom, sa fabrikom sumporne kiseline koja će ubuduće raditi u skladu sa svetskim ekološkim standardima i koja je opravdana sa ekološkog, ali i sa ekonomskog aspekta, utrošen je 251 milion evra, kažu u RTB-u.
Radom nove topionice RTB Bor će, s jedne strane, udvostručiti proizvodnju bakra, plemenitih metala i sumporne kiseline, dok će sa druge strane čista tehnologija konačno doneti i čisto nebo nad Borom i okolinom, ističu u toj kompaniji.
Izvor N1   Foto Tanjug

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.