Prostorni plan posebne namene Čukaru Peki

Izvor: MC Bor, 22.Avg.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prostorni plan posebne namene Čukaru Peki

Bor, Beograd, 21.08.2019.
U sali gradske Skupštine u Boru, danas je održana prezentacija primedbi na NACRT PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE EKSPLOATACIJE MINERALNIH SIROVINA NA LOKALITETU RUDNIKA „ČUKARU PEKI“ U OPŠTINI BOR I IZVEŠTAJ O STRATEŠKOJ PROCENI UTICAJA PROSTORNOG PLANA NA ŽIVOTNU SREDINU.
Na osnovu inicijative kompanije Rakite izrađen je planski dokument koji predstavlja osnov za eksploataciju na lokalitetu „Čukaru Peki“. >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << Dokument je izazvao veliko interesovanje. Javni uvid u Nacrt dokumenata počeo je 03. jula i trajao do 01. avgusta pre završetka javnog uvida organizovane su INFO-SESIJE i borskim selima gde je predstavljen ovaj plan, kako bi svi sugrađani imali uvid u ovaj dokument. Pristigao je veliki broj primedbi a naj konkretnije je dostavio konzorcijum organizacija Civilnog društva na čelu sa Društvom Mladih istraživača Bor i Gradjanska čitaonica Evropa Bor. Posebno je interesantno da su u okviru javne rasprave učešće uzeli i EKOLOŠKI ZBOROVI BIRAČA gradskih naselja Slatina, Metovnica, Brestovac, Šarbanovac i Oštrelj. Većina ovih primedbi je prihvaćena a posebno o monitoringu životne sredine u realnom vremenu.
1.-p-ПРИМЕДБЕ-НА-ПРОСТОРНИ-ПЛАН-ЧУКАРУ-ПЕКИ

Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene eksploatacije mineralnih sirovina na lokalitetu rudnika Čukaru Peki u opštini Bor.
Cilj donošenja Prostornog plana je obezbeđenje uslova za ukupni održivi prostorni razvoj obuhvaćenog područja, racionalnu eksploataciju ležišta mineralnih sirovina i drugih resursa u ležištu, kao i za neutralisanje ili ublažavanje negativnih prostornih, ekoloških i socioekonomskih posledica eksploatacije i prerade mineralnih sirovina.
– Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na obezbeđenju uslova za izgradnju i plansko korišćenje prostora. Ukupni razvoj u rudarskim basenima zavisi od prostornih i tehnoekonomskih mogućnosti i ograničenja, ali je uslovljen i tehnološkim i ekološkim faktorima. Predviđanja ovih faktora predstavljaju značajna polazišta za sagledavanje dugoročnog razvoja ovakvih područja – navodi se u odluci Vlade objavljenoj u Službenom glasniku.
Prostornim planom stvoriće se planski osnov za izdavanje lokacijskih uslova i izradu tehničke dokumentacije.

Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.