Proizvođači rakije iz Zlota podržavaju legalizovanje proizvodnje i prodaje alkoholnih pića

Izvor: TimockeVesti.net, 04.Dec.2015, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvođači rakije iz Zlota podržavaju legalizovanje proizvodnje i prodaje alkoholnih pića

Proizvođači rakije iz Zlota podržavaju legalizovanje proizvodnje i prodaje jakih alkoholnih pića u skladu sa Predlogom novog Zakona u ovoj oblasti, ali očekuju i veće subvencije države pre svega kada je reč o povećanju broja zasada voća.
Selo Zlot u borskoj opštini nije prepoznatljivo po proizvodnji rakije, ali su retka domaćinstva koja na zalihama nemaju bar stotinak litara prepečenice, najviše šljivovice. U podrumima i ostavama čuvaju i jabukovaču, kruskovaču, dunju… Svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << domaćin ima svoju, oprobanu recepturu i njegova “mučenica” kako iz milošte nazivaju rakiju je najbolja.
Proizvode pre svega za sopstvene potrebe, ali ima i viškova koje uglavnom poklanjaju, ređe prodaju. Novim Zakonom o jakim alkoholnim pićima, koji je u proceduri, biće legalizovana proizvodnja i prodaja rakije. To znači da će fizička lica moći da sve viškove rakije iz sopstvene proizvodnje, koji su bili predmet sive ekonomije, po prvi put stave u legalne tokove i prodaju registrovanim proizvođačima i na taj način obezbede dodatni izvor prihoda.
Činjenica je da je rakija šljivovica srpski brend i veliki adut domaće privrede na međunarodnom tržištu. Zbog toga će razvoj i kontrola proizvodnje domaće rakije u narednom periodu biti ispit za proizvođače, ali i za Drzavu koja osim donošenja zakona i propisa mora značajnije da pomaže proizvođače.
Izvor: TV Best
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.