Privatizacija i strateško partnerstvo lek za javna preduzeća (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2019, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatizacija i strateško partnerstvo lek za javna preduzeća (AUDIO)

Stotine miliona evra je država svake godine trošila na održavanje u životu preduzeća sa rogobatnim pridevom "u restrukturiranju" . Za neke, poput Basena Bor, pronađen je strateški partner, ali je neizvesno da li će još neko preduzeće u tome uspeti u 2019. godini.

Fiskalni savet ocenjuje da je potrebno pronaći rešenje za neprivatizovana javna preduzeća: Petrohemiju, Resavicu, Ikarbus, Lastu, Simpo, MSK, Jumko, Tigar i Trajal.

U njima je zaposleno oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 15.000 radnika, odnosno oko polovine od ukupnog broja preostalih zaposlenih u neprivatizovanim državnim preduzećima. Završetak privatizacije bi u znatnoj meri rasteretio privredu, ocenjuje član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

"Mi i dalje imamo preduzeća koja nemaju perspektivu, ali su još pod okriljem države, te im se pomaže preko budžeta ili Fonda za razvoj novcem zdravog dela privrede", kaže Vučković.

Jedno od neprodatih preduzeća koje je u prethodnih nekoliko godina stabilizovalo svoje poslovanje je Petrohemija, a prema rečima Zorana Obradovića iz Sindikata inženjera i tehničara Nezavisnost, sindikalci smatraju da fabriku ne bi trebalo po svaku cenu privatizovati.

"Mnogo je isplativiji model strateškog partnerstva, a postojalo je interesovanje iz Kazahstana, Azerbedžana i Kine", kaže Obradović i dodaje da najveće šanse ima NIS sa kojim Petrohemija ima dobru saradnju, te bi troškovi strateškog partnerstva bili minimalni.

U štetu za poreske obveznike treba ubrojati i preuzete gubitke lokalnih javnih preduzeća, naglašava profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić.

"Veći problem mogu biti komunalna preduzeća od kojih popriličan broj gomila velike gubitke koji se servisiraju zaduživanjem ili novcem iz republičke kase", ističe Savić i dodaje da će rešavanje ovog problema biti veliki izazov u narednom periodu.

Kada je reč o prethodnim privatizacijama, državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović podseća da je u protekle tri godine država našla rešenje, odnosno investitore za više od 400 preduzeća. Ostalo je još 80 preduzeća koja, kako Stevanović tvrdi, neće opteretiti budžet.

Ipak tačnu cifru koliko državu koštaju neprivatizovana preduzeća teško je odrediti, kaže profesor Savić, ali naglašava da su ona u ranijem periodu predstavljala mnogo veće opterećenje za budžet.

On podseća da su prema analizi od 2013. godine do 2016. godine državni gubitaši sa raznim subvencijama, pozajmicama i dugovima republičku kasu opterećivali sa oko 800 miliona evra godišnje.

Iako je za deo pronađeno rešenje, deo posluje pozitivno i dalje ima nelikvidnih preduzeća koja, kako se kaže, preživljavaju na mišiće.

Emisiju "Biznis kompas" možete u celosti poslušati  OVDE
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.