Prihvaćena strategija za RTB „Bor“

Izvor: Glas javnosti, 30.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvaćena strategija za RTB „Bor“

BOR - Predkvalifikacioni tender za izbor strateškog partnera za privatizaciju RTB „Bor“ trebalo bi da bude raspisan do kraja ove sedmice, kada će se saznati koje su kompanije zainteresovane za partnerstvo sa borskim kombinatom bakra, saznajemo u Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj. Javni poziv biće otvoren do septembra. Nakon upoznavanja sa imovinom i ostalim potencijalima firme, prevashodno rudničkim resursima, biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << objavljen tender za izbor strateškog partnera. Kompanija koja ponudi najbolje uslove, po principu zajedničkog ulaganja sa državom, postaće vlasnik najmanje 70 odsto kapitala RTB-a.

Ipak, odustalo se od mogućnosti da se RTB proda iz delova. Strana kompanija koja postane strateški partner moraće da vrati dugove Basena Bor prema inostranim poveriocima, koji se procenjuju na oko 120 miliona dolara, kao i da uloži najmanje 300 miliona dolara u obnovu rudarskih i metalurških postrojenja. Spisak firmi koje su zainteresovane za strateško partnerstvo je iz dana u dan sve duži. To su švajcarski „Glenkor“, „Rio Tinto“, nemački „Tisen krup“ i „Nord dojče afineri“, dve firme iz Rusije i jedna grčka kompanija, kao i austrijski „A-tek“ i kiparski „Ist point“.

Kako nezvanično saznajemo, priprema se i smena generalnog direktora RTB-a. Dosadašnjeg čelnika kombinata bakra Miodraga Conića, posle dva neuspela tendera, trebalo bi da zameni kadar ovdašnjeg Instituta za bakar, pri čemu je zasad najizglednije da će to biti zamenik direktora ove naučne kuće, dr Milo Bugarin.

- Ne znam ništa o tome - kratko je rekao Conić, naglašavajući da takve vesti unose pesimizam i lošu atmosferu u RTB.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tender za RTB Bor za dve nedelje

Izvor: B92, 30.Jun.2008

Beograd -- Agencija za privatizaciju će u naredne dve nedelje raspisati predkvalifikacioni tender za strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor...Tender za strateškog partnera biće otvoren do kraja septembra.."Posle dva neuspela tendera za prodaju RTB-a menja se strategija prodaje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.