Potpisana ROSEB inicijativa

Izvor: MC Bor, 08.Nov.2016, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisana ROSEB inicijativa

Bor, Kladovo, 08.11.2016.
Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije – RARIS sa partnerima iz Bugarske i Rumunije upriličili su svečanu ceremoniju potpisivanja Memoranduma o saradnji u okviru prekogranične ROSEB inicijative

Zvanična ceremonija potpisivanja ROSEB Inicijative održana janas, 8. novembra 2016. godine u Kladovu, u 12.00 sati u hotelu Đerdap u Kladovu.

ROSEB Inicijativa je zajednička trilateralna inicijativa koja ima za cilj da poboljša >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << pametan, inkluzivan i održivi društveno-ekonomski razvoj kroz poboljšanje turizma i održivog korišćenja prirodnog i kulturnog nasleđa prekograničnog područja. ROSEB Inicijativa obuhvata pogranične okruge Srbije, Rumunije i Bugarske (Borski, Zaječarski, Vidin, Montana, Vraca, Mehedinti, Dolj i Olt) sa ukupno 2.191.000 stanovnika.

Ideja za ROSEB Inicijativu je nastala pod direktnim uticajem nedavno završenih poziva za podnošenje predloga projekata u okviru Intereg programa prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije, Rumunije i Bugarske i Srbije i Bugarske. Turizam je zajednički prioritet u sva ta tri Intereg IPA prekogranična programa saradnje. U procesu identifikacije i pripreme projekata, postalo je jasno da za jedan broj projekata koji se bave turizmom, učešće samo dve zemlje nije bilo dovoljno. Neke od projektnih ideja, kao što su razvoj novih turističkih proizvoda, zajednički marketing i promocione inicijative, veze s postojećim evropskim inicijativama i mnoge druge, su jednostavno zahtevale učešće i treće zemlje.

Specifični ciljevi ROSEB Inicijative su stvaranje platforme za saradnju u turizmu uspostavljanjem prekogranične mreže zainteresovanih strana u turizmu, ali i podrška pri korišćenju zajedničkih turističkih potencijala uspostavljanjem mehanizama za zajedničku procenu potreba, određivanja prioriteta, planiranja akcija i realizaciju projekata.

ROSEB Inicijativa je osmišljena od strane Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije, vidinske Komore trgovine i industrije, kao i od strane „ARoTT“, rumunskog Udruženja za transfer tehnologije i inovaciju.

Kreatori ROSEB Inicijative sprovode širok konsultativni proces i uključiće zainteresovane strane na međunarodnom, nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Do sada su svoju podršku iskazali Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kao i Kancelarija za Evropske integracije.

Share
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.