Popović: RTB Bor pretvara kamen u dolare

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Jan.2016, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: RTB Bor pretvara kamen u dolare

INTERVJU - Jedna od kompanija koje se u poslednjih godina mogu pohvaliti veoma dobrim rezultatima je Elixir grupa. Prvi čovek te kompanije Stanko Popović kaže da su u poslednje tri godine zaposlili 600 novih radnika i da će novog zapošljavanja biti još. Jer, planira da rast iz 2015. godine preslika i čak uveća u ovoj.

Tako će dobit za dve godine povećati za više od pola. Šta misli o ekonomskoj situaciji u državi a naročito kako vidi budućnost RTB Bora i hemijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kompleksa otkrio nam je u intervjuu.

Još jedna godina je za nama, kakva je bila za vašu kompaniju, koji su bili najveći izazovi?

Prošla godina za nas je bila izuzetno povoljna, sa puno poslovnih planova koje smo uspešno realizovali.

Lansirali smo dva nova proizvoda. Jedan, u revitalizovanom pogonu u Elixir Prahovu, Monokalcijum fosfat – „MonoFos“- neizostavni dodatak stočnoj hrani. Mi smo prvi proizvođač ovog proizvoda u regionu, a on se do pokretanja pogona u Prahovu uvozio iz Rusije, Finske i Tunisa. Sada, sem što možemo da zadovoljimo potrebe domaćeg tržišta, ovoj proizvod uspešno plasiramo na tržištu cele Evrope.

Drugi proizvod – „Super Start“- mikrogranulisano startno đubrivo proizveden je u fabrici Elixir Zorka primenom najnovijih tehnologija. Elixir Zorka je jedna od retkih fabrka u Evropi koja se bavi ovakvom vrstom proizvodnje. Pokretanje proizvodnje i lansiranje ova dva proizvoda na tržištu kod nas su su obeližila ovu godinu.

Podaci o poslovanju, pokazuju da planirate dobit od 11 miliona evra u ovoj godini, da li će biti ispunjen taj plan?

Da. Očekujemo EBITDA oko 18,5 miliona evra za 2015. godinu, što je oko 25 odsto više od prošle i nadamo se i planiramo da će to biti 25 procenata manje u odnosu na 2016. godinu.

U 2015. ćemo ostvariti konsolidovani prihod od oko 180 miliona evra, a više od polovine je realizovano izvozom proizvoda.

Koliki deo proizvodnje se plasira u inostranstvo, koje su to zemlje i da li imate u planu otvaranje nekih novih tržišta?

Više od polovine prihoda Elixir Group ostvaruje prodajom proizvoda na inostranim tržištima.

Srbija je u procesu fiskalne konsolidacije, blago opada tražnja, dinar je uglavnom stabilan, krediti sve jeftiniji kakvi su to uslovi za poslovanje jedne kompanije na čijem ste čelu?

Fiskalna konsolidacija podrazumeva smanjenje javnih rashoda i povećanje prihoda, kako bi se smanjio deficit budžeta a posledično i javni dug. Veliko je pitanje da li se iz krize izlazi štednjom ili potrošnjom. Ozdravljenje domaćeg budžeta je moguće samo kroz porast zaposlenosti, porast BDP-a i fiskalnih prihoda.

Ekonomski problem Srbije nije na troškovnoj strani budžeta, već na prihodnoj. Srbiju iz recesije mogu izvesti samo investicije i novo zapošljavanje, a to zahteva aktivnu razvojnu politiku. Upravo je država ta koja može podržati dobra preduzeća i dati im podsticaj da se brže razvijaju. Bez aktivne monetarne politike, bez namenskih, jeftinih, i strogo kontrolisanih kredita, do stvarnog oporavka se ne može doći.

Za smanjenje visokog deficita posebno je značajno jačanje preduzeća koja su neto izvoznici. Dakle, podržati neto izvoznike u povećanju proizvodnje i otvaranja novih fabrika čiji proizvod ima realnu perspektivu na ino tržištima..

Kada se formira nekoliko desetina zdravih kompanija koji su pretežni izvoznici ili su proizvođaci nekog proizvoda koji supstituiše uvoz onda će se na njih nasloniti stotine malih i srednjih preduzeća i eto zdrave i perspektivne ekonomije..Primer je Nemačka sa svojim brendovima koje svi znamo…

Najveći deo izvoznog potencijala čine kompleksna mineralna đubriva, monokalcijum fosfat, fosforna kiselina, smrznuto voće i povrće. 50 odsto proizvodnje kompleksnih mineralnih đubriva se prodaje u 16 evropskih zemalja. 80 odsto monokalcijum fosfata se prodaje na trzištu Evrope. Plan za otvaranje novih tržišta se odnosi na Severn Afriku i Južnu Ameriku.

Smrznuto voće i povrće, u čijoj strukturi malina kao nacionalni brend Srbije učestvuje sa 55 odsto, u potpunosti se izvozi. Pored tržišta Zapadne evrope na kojima se naše voće prodaje od 2007, izvozimo i za Australiju, Ameriku, Japan i Rusiju.

Podaci govore da je broj zaposlenih znatno povećan u ovoj godini, skoro za 200, zbog čega je bilo potrebe za većim brojem radnika?

Protekle tri godine smo zaposlili oko 600 radnika različitih kvalifikacija. Zaposlili smo puno inženjera, ekonomista, operatera kao i proizvodnih radnika koji su bili neophodni u novootvorenim pogonima.

Kako su naši planovi za osvajanje novih proizvoda ambiciozni tako će se po ostvarenju istih zapošljavati novi radnici..Nadam se što više…

Kakvi su planovi za 2016. godinu, u smislu ulaganja, poslovnih rezultata, ili eventualno novih zapošljavanja?

Kao i predhodnih godina Elixir Group za 2016 ima ambiciozne planove. Planirano je povećanje kapacita za proizvodnju kompleksnih mineralnih đubriiva, otvaranjem novog pogona. Što se tiče Monokalcijum fosfata planiramo da dupliramo proizvodnju u odnosu na predhodnu i to unapređenjem proizvodnog procesa na postojećoj liniji.

Razvojni potencijal u višim fazama prerade fosforne kiseline je ogroman, i upravo mogućnost samostalnog kontrolisanja sastava fosforne kiseline kao osnovne komponente proizvoda predstavlja ključ uspeha, koji se odražava u pogledu kvaliteta finalnog proizvoda. Pravac razvoja Elixir Prahova orjentisan je ka daljem prečišćavanju fosforne kiseline i proizvodnji odgovarajućih soli tehničkog, feed i food kvaliteta.

Takođe, 2016. je u planu je i početak izgradnje pogona za proizvodnju Kalijum sulfata u Elixir Zorki.

"Koliko Srbiji znači RTB Bor može se dugo govoriti"

Najavljivali ste da će nova topionica u RTB Boru biti veoma značajna za privredu cele zemlje i vašu kompaniju jer će vam obezbeđivati sirovine za proizvodnju. Topionica je otvorena ali iz RTB Bora ne stižu baš povoljen vesti o njihovom poslovanju, da li to utiče na vas i da li imate saradnju sa borskim basenom?

Tačno. Najavljivao sam i to se ostvarilo.

RTB Bor je uspešno pustio u rad novu topionicu u rekordno kratkom roku u odnosu na slična postrojenja u svetu. U Indiji se sličan pogon puštao u rad skoro dve godine.

Da li su vas upravo rezultati kompanije preporučili za ovogodišnju nagradu Privredne komore Srbije, i šta ona za vas znači?

Pretpostavljamo da jesu. Nagrada nam prija i obavezuje nas da i narednih godina nastavimo razvoj i inovacije.

Proizvodnja sumporne kiseline je povećana za četiri puta što je proporcionalno sa smanjenjem ispuštanja sumpornih oksida u atmosferu.

Iskorišćenje bakra i zlata iz rude je povecano za 5 odsto. Produktivnost se povećava i smanjuju se troškovi proizvodnje po toni bakra. To su sve povoljno vesti na koje je rukovodstvo i menadžment RTB Bora mogao pozitivno da utiče.

Ono na šta nije mogao da utiče kao ni bilo koji menadžment na svetu je cena bakra koja je pala na svetskoj berzi sa 7.000 dolara na 4.500.

Poznato mi je da je sadašnja cena koštanja tone bakarne katode u Boru 5.000 dolara i da se spovodi plan za smanjenje troškova na 4.500 dolara kako bi se sprečilo generisanje gubitaka iz operativnog poslovanja.Verujte mi da su to sjajni rezultati jer veliki broj rudnika na svetu ima veću cenu koštanja po toni bakarne katode nego RTB Bor.

O temi RTB Bora, korisnosti za ekonomiju Srbije i potencijalima koje Borski basen ima zaista se može puno govoriti.

Saradnja između RTB Bora i Elixir Prahova je korektna i naše dodirne tačke su sumporna kiselina koju preuzimamo od Bora čime njima omogućujemo nesmetan rad i rešavanje nus proizvoda a nama obezbeđujemo jednu od komponenti za dobijanje fosforne kiseline.

Premijer je takođe govorio o velikim problemima RTB Bora i o mogućoj promeni vlasničke strukture, kako bi takav scenario uticao na vas?

Pogoni za proizvodnju fosforne kiseline u Elixir Prahovo nekada su predstavljali deo tehnološkog lanca RTB Bora gde se neutralisala sumporna kiselina to jest proizvodila fosforna kiselina. Elixir Prahovo od 2012. godine posluje kao nezavisno preduzeće u okviru Elixir Grupe .

Problem Bora koji je danas prisutan je problem svih rudnika bakra u svetu. Sličan problem imaju proizvođaci cinka, gvozđa, uglja, nafte, gasa itd. To nije izolovani problem samo RTB Bora vec celog sektora obojenih metala u svetu. Po meni je to samo talas koji je normalan, vec viđen u proteklim godima i koji će uskoro proći. To je test za najjače kompanije i prilika da se taj sektor restruktuira, dese neke veće akvizicije na svetskom nivou i cena bakra će se naravno sigurno vratiti jer nikada cena na niskom novu nije dugo opstajala. Mislim na cenu koja je za dobar deo proizvođaca bakra ispod cene koštanja.

Promena vlasničke strukture to jest uvođenje u vlasničku strukturu RTB Bora vlasnika ili suvlasnika koji ima finansijska sredstva da nastavi investiciju u otvaranje novih ležišta rude bakra i zlata bi bila odlična vest za Bor, za Elixir i za privredu Srbije u celini.

Ukupan potencijal koji Bor ima sa novom topionicom je 80.000 tona bakra godišnje i 2 tone zlata kao i manje količine platine može bitu u ukupnom prihodu od 800 miliona dolara do milijarde dolara, zavisno od cene bakra. Podsetiću da je cena bakra pre par godina dostizala 10.000 dolara po toni bakarne katode.

Kada pričamo o toj brojci posmatrajte to na drugačiji način od Železare Smederevo i FIAT automobila. Oni su i uvoznici i izvoznici.

Bor je neto izvoznik i kamen iz zemlje pretvara u dolare. Dovesti investitora koji to prepoznaje i ima finansijska sredstva za ulaganje bi bila odlična vest za srpsku ekonomiju.

Što se Elixira tiče, u tom slučaju bi se pouzdanost RTB Bora kao našeg partnera i dobavljača uvećala.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.