Pomoć poljoprivrednicima u borskih selima

Izvor: RTS, 14.Avg.2019, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć poljoprivrednicima u borskih selima

Grad Bor je ove godine izdvojio 25 miliona dinara iz budžeta za subvencionisanje poljoprivrede. Mnoga domaćinstva iz udaljenijih sela, posle mnogo godina iskoristiće pomoć države za unapređenje svoje stočarske proizvodnje.
Seka i Grade Vanucić su početkom veka napustili posao u Boru i vratili se na porodično imanje u selu Gornjane. Sagradili su farmu, kupili nekoliko muznih krava i započeli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proizvodnju raznih vrsta sireva. Danas obrađuju skoro 30 hektara imanja, gaje 12 muznih krava i 75 ovaca. Za nešto više potrebno je i nešto više sredstava.

"Očekujemo za tih pedesetak ovaca nekih 300 hiljada dinara subvencija i 300 hiljada od krava, to dođe skoro pola miliona. To planiramo da ulažemo u podizanje nove staje i štale za naše krave", kaže Grade Vanucić.
"Mi na selu nemamo budžetski dinar. Sve što radimo moramo da odradimo, da prodamo naš neki proizvod, da bi došli do para. Samim tim kad ti neko pomogne naravno da znači. Značilo bi i onom ko nema životinje, kamo li nama, zato što sve što imaš više treba to više da to radimo verovatno zato i opstajemo toliko dugo na tržištu", smatra Seka Vanucić.
U selu Donja Bela Reka živi porodica Grujić, Bave se stočarstvom i zemljoradnjom i od toga školuju dva studenta. Subvencije od grada Bora su im dobrodošle.
"Puno nam znači, lakše ćemo obrađivati zemljište očekujemo i da povećami i grla. Čime se sve bavite kad je poljoprivreda u pitanju. Sejemo pšenicu, kukuruz, imamo deteline, eno, ovas ječam", kaže Nadica Grujić iz sela Donja Bela Reka, a njen suprug Davor Grujić dodaje: "Imamo traktor Belarus 920 i sad smo kupilim ovu drljaču za njega, polutešku, mali ovaj traktor, Ferguson 539, sa njim kosimo."
Za razliku od prethodnih godina kada je svega nekoliko gazdinstava konkurisalo za sredstva iz poljoprivrednog fonda, danas taj novac koristi oko 100 poljoprivrednika.
"Iz dana u dan je sve veći broj poljoprivrednih proizvođača koji se vraćaju u selo i koji počinju da se bave poljoprivredom jer su shvatili da im je država, grad a i sami mogu da budu poljoprivredni proizvođači koji će živeti od svog rada i svog tuda, a mi smo tu da im stvorimo uslove da tobude bolje i bolje", kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.
Domaćini iz borskih sela kažu da se od poljoprivrede može živeti. Posla ima pun, ali je njihovo zadovoljstvo veće što žive na čistom vazduhu u, kako nam rekoše, najlepšim krajevima istočne Srbije.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.