Poljaci začuđeni i demantuju navodni dogovor sa RTB Bor o otvaranju novih rudnika bakra

Izvor: MC Bor, 06.Dec.2013, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljaci začuđeni i demantuju navodni dogovor sa RTB Bor o otvaranju novih rudnika bakra

Bor, Boljevac, Beograd, 6. decembar
Izgleda da je u pitanju još jedna obmana direktora RTB Bor Spaskovskog ne samo naše, nego i svetske javnosti
Autor: M.C.
foto: Vibilia biznis portal, Potpisivanje pisma o namerama u Beogradu

Direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski izjavio je, prenose RTS i Tanjug, da su razgovori sa poljskim koncernom KGHM odnose na izgradnju nove fabrike eksploziva i na pojedina rudna ležišta, a ne na kompletan RTB BOR. On je još pojasnio da se razgovori sa poljskim proizvođačem bakra odnose na izgradnju nove fabrike eksploziva, koja će, kako kaže, snadbevati celu bivšu Jugoslaviju i Afriku i zapošljavati pedesetak radnika. Ovo je objavljeno 28. novembra u mnogim glasilima, ne samo na RTS-u, gde je Blagoje Spaskovski, u Jutarnjem programu, izrekao još jednu neverovatnu NEISTINU koju doslovno prenosimo: Govoreći o radovima na izgradnji nove topionice, Spaskovski je rekao da će biti završeni do kraja godine i da će tada „nebo nad Borom konačno biti oslobođeno dima“. NARAVNO, u Boru i ptice znaju da je novi rok sredina ili kraj  iduće godine (često se menja termin) i da se stiglo jedva do polovine celog projekta. Radovi (zvanično) kasne devet meseci i pitanje je, najviše zbog već potrošenih i nedostajućih para, kada će biti okončani. TO je ta prava i jedina istina i čudno je da ni novinari državne RTS ne znaju osnovne parametre i informacije o izgradnji “najveće ekološke investicije u Evropi”. Posebno je alarmantno da RTS u Boru ima i svoje dopisništvo koje, izgleda da je tako, ne obaveštava uredništvo o stvarnim zbivanjima i okolnostima u RTB Bor. Kao da je i u ovom slučaju neki vid korupcije uzao maha, ili je reč o neznanju i neprofesionalnosti. No, GLAVNA obmana javnosti dolazi sa informacijom o “poljskom otvaranju” rudnih ležišta Cerovo i Borska reka. PAP, Poljska press agencija, i ne samo ona, demantuju izjave Blagoja Spaskovskog. Citiramo poljsku Agenciju:
U ime firme Nitroerg (posluje u sastavu koncerna KGHM, jednog od najveća četiri proizvođača bakra u svetu) vodimo razgovore sa RTB Bor u vezi sa zalihama eksploziva u 2014-2019″, rekao je Jozef Dulian (generalni direktor, prim. a.), odnoseći se na nedavne izveštaje medija o pokretanju fabrike eksploziva. „RTB Bor ima tri rudnika i to je oko servisiranja ovih rudnika u smislu proizvodnje eksploziva i usluge miniranja.“ Agencija još dodaje kako “srpski mediji izveštavaju da KGHM  pregovara sa RTB Bor o zajedničkom projektu izgradnje postrojenja i eksplozivnih materija i korišćenja novih ležišta bakra, posebno na otvaranju novih ležišta Cerovo i Borska reka“, objašnjavajući jasno i glasno da – „KGHM Nitroerg nema saznanja o otkrivanju novih ležišta u RTB Bor“.
Rečju, Dulijan je zvanično izjavio da su on i Spaskovski u Beogradu potpisali pismo o namerama o saradnji u „oblasti nabavke eksplozivnih materijala, minerskih sredstava i pumpanih eksploziva“, što će otvoriti mogućnost gradnje fabrike eksploziva u Boljevcu. I – ništa drugo. Podsetimo, da je u maju ove godine, u poljskim Katovicama, u svojstvu URS-ovog ministra,Verica Kalanović izjavila da je „započeta saradnja o izgradnji fabrike eksploziva u Srbiji“. Dakle, ništa nepoznato, ni eksluzivno.
U celoj ovoj nemuštoj priči sa naše strane, bitno je i saznanje da se RTB, nakon više decenija, ne snebdeva eksplozivima iz kruševačkog „Miloja Zakića“, jer je fabrika u likvidaciji. Eksplozivi se nabavljaju, kako stoji u Ličnoj karti RTB-a, od beogradskog privatnog Preduzeća za trgovinu na veliko hemijskim proizvodima RUDEX (19 zaposlenih) kome Basen duguje 151 milion dinara. Nadasve – kako je moguće da se o tako važnom međunarodnom dogovoru u medijima ne spominje niko uz Vlade, mada nam je poznato da je državni sekretar u Ministartvu za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine nakratko primio delegaciju poljske kompanije, reklo bi se više kurtoazno, što je apsolutno razumljivo. Ovde je, izgleda, bila najvažnija promocija Spaskovskog u vreme kad njegovom političkom marketingu ne cvetaju banjske ruže.
ETO kako se brukamo pred celim svetom i ko nam predstavlja najveće kompanije, pa i državu u nekom smislu, i to ne od juče. Zar je ovde uopšte potreban bilo kakav naknadni komentar?

Podeli/Sačuvaj

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.