Izvor: MC Bor, 21.Feb.2013, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokret potrošača Bor: Nadležni treba da reaguju u aferi sa toksičnim mlekom

Bor, 21. februar
Saopštenje za javnost
U vezi poslednje afere sa toksičnim mlekom, pokret potrošača Bor traži od nadležnih organa da poštuju zakon o bezbednosti hrane koji je stupio na snagu 10.juna 2009. godine.
U tom cilju tražimo da se primene načela Zakona o  bezbednosti hrane:
1. načela transparentnosti
2. načela o analizi rizika
3. načelo zaštite rizika potrošača
4. načelo sledljivosti u lancu ishrane.
Takođe tražimo i odgovornost onih koji su zaduženi da sprovode nadzor nad primenom ovog zakona, a to su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravlja.
Ne možemo da se složimo sa Ministrom poljoprivrede, godpodinom Goranom Knježevićem koji javno ispija čaše mleka i tako utvrđuje kvalitet i bezbednost proizvoda – krajnje neozbiljno.
Isto tako je nezamislivo da se ni jednog trenutka nije pojavio ni resorni Ministar, gospodin Rasim Ljajić pri čijem Ministarstvu se nalazi odeljenje za zaštitu potrošača. Niko nema prava, pa ni sami ministri, kao i mi iz organizacija potrošača, da dovodimo potrošače u zabludu i pravimo medijsku euforiju izazivajući nepoverenje potrošača, a da pri tom ne konsultujemo struku (Poljoprivredne fakultete u Beogradu i Novom Sadu).
Ovakvom euforijom i iznošenjem neproverenih podataka pravimo ogromnu štetu proizvođačima, trgovcima i budućim invenstitorima.
Što se tiče poljoprivredne inspekcije, a i samog ministra Knježevića, ni jednog trenutka nisu objavili kolika je količina uvezenog mleka, u kojim objektima se pojavila, uzorke kog mleka su uzeli i u kojim labaratorima su vršene analize.
Da li potroči trebaju da budu obavešteni o svemu tome?
Činjenica da je mleko poslato na analizu u Holandiju je dokaz da nemamo referentnu labaratoriju. Dokaz za to su nadležni organi BiH i Hrvatske koji  su poslali uzorke mleka u Austriju. Sto pokazuje da kod njih postoji RASFF sistem, a kod nas nema primene zakona koji su već donešeni (za čiju izradu su date pare poreskih obveznika Srbije i EU), a još manje odgovornosti nadležnih.
Obaveštavamo potrošače da trebaju biti svesni da su oni najveći invenstitori u svojoj zemlji, koja se zove Srbija i da oni biraju i glasaju.
BEZ OSTVARENJA PRAVA POTROŠAČA SE NE MOŽE U EVROPU
Asocijacija Potrošača Srbije
Pokret Potrošača Bor
Zoran S Andrejić, predsednik UO
065/24 33 137
Podeli/Sačuvaj

Nastavak na MC Bor...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.