Pobunjenici osvojili Bor

Izvor: B92, 02.Jan.2014, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobunjenici osvojili Bor

Džuba -- Pobunjenici u Južnom Sudanu lojalni bivšem potpredsedniku Riku Mašaru preuzeli su kontrolu nad Borom, prestonicom nemirne države Džonglei.

Gradonačelnik tog grada Nial Majak Nial je rekao agenciji Rojters da su vladine trupe lojalne predsedniku Salvi Kiru obavile "taktičko povlačenje" tri kilometra južno od grada, posle borbi koje su počele u zoru.

"Da, oni (pobunjenici) su preuzeli Bor", rekao je Nial, dajući izjavu britanskoj agenciji iz prestonice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Južnog Sudana -Džube, koja se nalazi na oko 190 kilometara južno od Bora.

Zapadne i regionalne sile podstiču zavađene strane da obustave konflikt u kojem je poginulo najmanje 1.000 ljudi, obustavljena isporuka nafte Južnog Sudana, a pojačani su i strahovi od izbijanja građanskog rata, navodi Rojters.

Predstavnici vlade Južnog Sudana i pobunjenika trebalo bi danas da dođu na mirovne pregovore u Etiopiju, dan kasnije nego što je planirano, rekao je ranije ministar spoljnih poslova Etiopije Tedros Adhanom.

"Zabrinut sam, jer bi nastavljene borbe u Boru mogle da ugroze početak razgovora", rekao je Adhanom za Rojters, telefonom iz Adis Abebe.

Specijalni izaslanik SAD za Južni Sudan Donald But saopštio je u utorak da su se zaraćene strane u toj zemlji saglasile da prisustvuju mirovnim pregovorima u Etiopiji.

But je Asošijeted presu rekao da je ovo obavezivanje obe strane "prvi, ali veoma važan korak ka dostizanju prekida neprijateljstva" i početka pregovora kako bi se okončala kriza u toj najmlađoj državi sveta.

Konflikt u Južnom Sudanu traje od 16. decembra, kada su vlasti uvele policijski čas nakon sukoba obezbeđenja Kira, koji pripada etničkoj grupi Dinka i vojnika koji podržavaju Mašara, iz etničke grupe Nuer.

Posle toga počela je razmena vatre između dve strane u Džubi, a kasnije se proširila na celu zemlju.

Kir je oputužio Mašara za pokušaj državnog udara.

Južni Sudan je najmlađa država na svetu, koja je nezavisnost stekla jula 2011. godine
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.